Hygieneuke i Læringsverkstedet Hurdal Naturbarnehage

Hygieneuke i Læringsverkstedet Hurdal Naturbarnehage

Publisert: 12/11/2019
blog_post

Hygieneukene har blitt et viktig tiltak for å fremme trivsel, velvære og tilstedeværelse i barnehagen.

I Læringsverkstedet Hurdal Naturbarnehage har vi to uker med Hygienetema hver høst. Dette for å forebygge sykdom, men også som et tiltak for å følge opp brukerundersøkelsen vår fra et par år tilbake der barnehagen ønsket å bli bedre på nettopp hygiene.

Under Hygieneukene lærer barna om riktig håndvask, hvorfor vi vasker hender, om gode og dårlige bakterier, og de er med på å desinfisere f.eks. håndtak og andre typiske steder som kan være smittekilder.

Barnehagen har laget sitt eget materiell, men også brukt og latt seg inspirere av hånddesinfeksjon sitt hygienekonsept «Frisk i barnehagen». Her møter barna blant annet bakteriene «Smitte og Smusse» gjennom fortelling og disse er også som konkreter, på plakater, gjennom bakteriejakt og lignende aktiviteter. Toddlerne (1-2 åringer) i barnehagen har særlig fokus på håndhygiene, og de får blant annet prøve seg på å vaske bort «bakterier» fra hendene. Med laminerte hender, tusj og vått papir, blir leken både lærerik og morsom!

På stor avdeling har hygienefokuset også dreid seg om gode følelser knyttet til hygiene, og barna får være med på håndspa hvor velduftende såper og mykgjørende kremer blir benyttet. Hjemmelaget badesalt med eteriske oljer blir laget med barna, og de får erfaringer med alle sansene.

Dette har blitt temauker som har kommet for å bli i Læringsverkstedet Hurdal Naturbarnehage.

Her er oppskrift på badesalt! Kanskje et julegavetips?

Å lage badesalt er en spennende aktivitet som utfordret både luktesans, smakssans, synssansen og de taktile sansene!

La barna helle ønsket mengde havsalt i en pose/beholder. Velg en eterisk olje i valgfri duft; vi har brukt sitron og lavendel, (sitron er oppfriskende og lavendel er beroligende), og drypp 5-6 dråper i saltet.

Velg deretter en konditorfarge og drypp noen dråper i saltet. Knyt igjen posen og la barna få klemme/riste/massere posen til all farge og olje er godt blandet.

La barna få lage minst to farger hver, og hell over i glass/beholder lagvis. 


Blogg:
Cecilie Lund Johansen,
Pedagogisk leder i Læringsverkstedet Hurdal Naturbarnehage