Skrevet 9. apr. 2021 av Kari Kragset

Tips til uteaktiviteter med barn!

Det er fint med avbrekk og komme seg ut i frisk luft med barna. Vi har samlet sammen mange gode tips til fine, lærerike og morsomme uteaktiviteter med barna. Håper dette skaper mange fine stunder for dere utendørs!

Bokstavjakt
Gå på jakt etter ting som ligner på bokstaver i naturen. Er dere ekstra kreative klarer dere kanskje å finne hele alfabetet? Barna kan også bruke pinner, steiner etc. for å lage bokstavene. Er barna for små til bokstavjakt, kan de lete etter farger.

Fuglekvitter
Når dere er ute og går på tur, så hør etter hvor mange ulike fugler dere kan høre. Et tips er å bruke appen «kvitre» eller «BirdID» som hjelper dere å finne ut hvilken fugl det er.

1 meter taustump
Ta med en taustump som er 1 meter lang på tur, hva tror dere måler omtrent 1 meter?

Skattejakt for de yngre
Denne leken kan lekes på mange måter. Her er to eksempler:

Skattejakt:
Når ingen ser det gjemmes en eller flere små skatter hjemme, i skogen eller i hagen. Barna skal lete etter skattene.

Skattejakt med tråd:
En voksen strekker ut tråden fra et garnnøste, fester denne underveis rundt omkring i huset—og legger en skatt helt i den andre enden. Barnet må følge tråden, og hvis barnet greier det, kan tråden surres rundt hånden hele veien.. helt til skatten er funnet.

Turgjemsel
La en person stå, det kan gjerne være en voksen. Så løper de andre og gjemmer seg i nærheten av stien. Man kan ikke gjemme seg lengre vekk enn at man kan sees fra stien, og man må gjemme seg i turretningen. Dersom den som leter går forbi gjemmestedene, får barna som har gjemt seg et poeng.

Det er mange flere «gjemselaktiviteter» dere kan gjøre. Gi et lite vink, boksen går, titter´n på hjørnet eller leke sisten. Barn i alle aldre elsker å løpe rundt å bli jaktet på.

Naturlek
Legg ut fem ting som ikke hører til i naturen rundt omkring. La barna finne ut hva som har blitt lagt ut og som ikke hører hjemme der.

Småkrypsafari
Å samle småkryp er kanskje mest spennende for barn i alderen 3 – 8 år. Ta med på tur plastbokser med lokk. Lag små hull i lokket om dere skal gå langt og ta med fangsten hjem igjen. Gi barna oppgave med å finne så mange forskjellige arter som mulig fra boksen sin.

Skrell appelsin
Ta med appelsin på tur og ha en konkurranse om å skrelle en appelsin på kortest mulig tid. Kanskje avslutte med deilig kakao ute?

Tegn paradis
En eske kritt, gjerne i flere farger, kan skape mye billig moro. Hjelp barna med å tegne paradis på asfalten. Hva med å bytte ut de tradisjonelle paradisformene med paradis formet som biler, fisker, sommerfugler eller noe annet morsomt design? Barna kan lage nye regler og teste dem ut på resten av familien. Kritt kan også brukes til mye annet. Bare fantasien setter grenser.

Kaste på stikka
Kritt opp en strek på bakken eller legg ut en taubit som dere skal kaste mot. Den som klarer å kaste nærmest streken, den vinner.

Her kan en bruke steiner, kongler, mynter, klinkekuler etc.

Kast gjennom ringen
Finn et flatt område. To personer sender en rockering mellom seg, så den triller raskt mellom. Spillerne har en tennisball eller kongle og skal kaste gjennom ringen når den triller forbi, trill fram og tilbake til alle ballene/konglene er kastet.

Stille lengde
Hvor langt klarer man å hoppe? Tegn en strek i bakken og hopp fra denne så langt du kan.

Hinderløype
Hinderløype egner seg for barn i alle aldre. Finn et sted som er litt åpent. Lag en løype som går over en stokk, under et tre, opp på en stein, rundt en busk, alt ettersom hva som finnes i naturen. Og så tar man tiden. Barna mot de voksne? Det er alltid gøy! Og kan fint kombineres med mat ute etterpå.

Eventyrhus
Foreslå for barna at de lager et eventyrhus eller fantasihus av det de finner ute i naturen, som et morsomt alternativ til den tradisjonelle bondegården. Passende materialer er for eksempel pinner, mose, blomster, blader, steiner og kongler m.m

Hoppe tau
Det er gøy å se hvem som kan klare flest hopp. Bare høyre bein, bare venstre bein, beina i kryss eller annethvert bein.

Kaste gris
Dette er en ball-lek. Det er om å gjøre å ta imot uten å miste ballen. Dere får en ny bokstav i orden GRIS hver gang dere ikke klarer å ta imot. Dere trenger bare en ball.

Hoppe inn – hoppe ut
Dere trenger et jevnt underlag og en pinne eller kritt å tegne med. Tegn en stor firkant (kvadrat) på bakken med tre ruter hver vei, til sammen ni ruter. Alle rutene har god plass til føttene. Dere skriver et ord i hver rute. For eksempel: Byer, land, drikke, leketøy, gutte-jentenavn, klær og mat. Det gjelder å hoppe inn og ut av alle rutene, mens man sier guttenavn, jentenavn, drikke, mat og så videre. Det er ikke lov å si det samme ordet to ganger. Fin språktrening for barna.

Lek i snøen
Noen steder er det massevis av snø, og lek i snø er morsomt.

Kram snø:
Snøball kan brukes til så mangt. Med små snøballer kan man prøve å treffe blink. Man kan velge noen trær og se hvor mange treff det blir, og man kan også lage en runding (blink) med kram snø på en vegg. Å kaste snøballer i en bøtte er også gøyalt.

Små snøballer kan brukes til å lage snølykt. Når det er mørkt ute, kan dere lirke ut en snøball nederst og så sette et lite kubbelys eller et telys inn i lykta. Se så fint det blir!

Grave snøhule er spennende, men en voksen må alltid ha oppsyn med barna og se til at den ikke raser.

Nysnø:
Lage engler i snøen. Hvis du kommer forsiktig opp igjen uten å ødelegge avtrykket, ser du tydelig en «engel» i snøen.

Finne spor i snøen. Se etter alle slags spor i nysnøen. Prøv å finne forskjellige skomønstre, hjulmønstre eller dyrespor.

Frostsnø:
Bob-bane. Lag en bane i en skråning eller i en stor snøhaug. Banen kan være med svinger eller hopp, og dere kan arrangere «slalom» eller «hopprenn» med små leke-skihoppere eller bobkjørere.

FLERE ARTIKLER: