Skrevet 21. des. 2021 av Kari Kragset
Gode digitale tips til barna!
Stort sett alle små barn elsker å leke med mobil eller nettbrett, og det er flere apper og linker som er både pedagogiske og barnevennlige for de små. Her er flere tips og råd med digitalt, godt innhold som kan være fint for dere i disse koronatider.
Salaby Barnehage
Salaby Barnehage gir barna muligheter til å utforske og reflektere. Innholdet skal trigge barnas nysgjerrighet, humor og gi muligheter for å reflektere om temaer som løftes frem i ny rammeplan for barnehagen. Materiale kan brukes i samlingsstunder og aktiviteter der barnegruppen er samlet. Den voksne kan finne veiledninger og tips og triks til hvordan man kan bruke de ulike aktivitetene sammen med barna.
Foto: Skjermdump
Brillebjørn-lydbok
Forfatter, Ida Jackson, har skrevet bøkene om Brillebjørn. Nå har hun laget en gratis lydbok om Brillebjørn som må være hjemme på grunn av koronaviruset.
Link: Gratis Brillebjørn-lydbok
Foto: Skjermdump
Snipp Snapp Snute- Barnas egen podcast
Hver uke forteller BarneTV-skuespiller og profesjonell lydbokinnleser Sveinung Oppegaard klassiske og nye eventyr for de små, og han gjør det på en måte du aldri har hørt dem før! Snipp Snapp Snute, eventyr for barn og store, kan du lytte til hvor du vil – i bilen, i senga før du legger deg, mens du tegner et troll, hos bestemor, på Spotify, iTunes, Youtube eller podcast-appen din.
Høytlesning er bra for ordforråd, språkforståelse, fantasi og utvikling, og det er morsomt når teksten er tullete, og litt rampete!
Podcasten er gratis.
Du finner podcasten på iTunes: https://podcasts.apple.com/no/podcast/snipp-snapp-snute/id1505324458
Spotify: https://open.spotify.com/show/6bnftUkxRirEsV64xhwTDN
Webside: www.snippsnappsnute.com
Foto: Skjermdump
Lærerike apper for barna:
Appen Polylino
Denne appen er et flerspråklig lese- og lydbokverktøy for barnehager som gir et stort utvalg billedbøker. Alle titler er innlest på norsk, og man blar i bøkene på en måte som ligner en fysisk bok. Et utvalg av titlene er lest inn på 50 ulike språk. Med Polylino får barnehagen et inspirerende hjelpemiddel for arbeid med litteratur, språkutvikling og flerspråklighet. (Gratis i 30 dager.)
Foto: Skjermdumb
Appen Zeppelin LÆR BOKSTAVENE
Appen er fra 5+ og oppover. I denne appen kan man lære alle bokstavene på en morsom og motiverende måte med barna. I Zeppelin LÆR BOKSTAVENE kan barna lære å lytte ut lyder som framlyd, innlyd, utlyd, lese ordbilder og øve på bokstavforming.
Foto: Skjermdump
Appen Bogga Alfabet –lære seg alfabetet
Bogga Alfabet er fra 3 – 7 år. Med denne appen kan man lære bokstavene og grunnleggende staving. Utgangspunktet er et oppsett der alfabetet er spredd ut skjematisk, og hele fremgangsmåten er enkel å sette seg inn i.
Foto: Skjermdump
Appen Bogga tall – lær å telle tallene
Appen er fra 3 år. Bogga tall viser hvordan tallene ser ut når de er skrevet ned og når de får opplest tallene. Tallene 0-9 er lagt ut side om side og man kan trykke på hvert tall for å få det opplest.
Foto: Skjermdumb
Appen Puppet Pals 2
Puppet Pals 2 er for alle aldre, og her kan man lage et dukketeater på iPad. Man kan spille inn egne filmer med et gjennomført utvalg av dukker og bakgrunner å velge fra. Læringspotensialet i appen handler om å bruke eget ordforråd og sette det til bruk i et program med underholdning som fokus.
Foto: Skjermdumb
Appen Geocaching
Denne appen gjør barn og voksne sammen. Geocaching handler om å finne poster (cacher) som andre har plassert på forskjellige steder i naturen eller andre plasseringer i nærmiljøet ditt. Det er en slags skattejakt der man skal utforske omverdenen sammen!
Dette gjør man ved å laste ned en gratis app som har et kart som viser hvor de nærmeste postene er plassert. Så er det bare å følge veibeskrivelsen. Appen benytter seg av mobilens GPS og stedsplassering for å vise retning.
Foto: Skjermdumb
Appen iNaturalist
INaturalist er for ca 5+ år. Appen er å knipse bilder av dyr, insekter og planter og la denne appen identifisere art, planter og navn. Det er lurt å ta bilder og så søke dem opp senere når man er hjemme dersom man vil spare på mobildata.
Foto: Skjermdumb
Appen Whatbird
Denne appen skal gjenkjenne fuglesang, og er rettet mot 5+ år og oppover. Whatbird er enkel å bruke. Gå så nær en kan til der fuglen kvitrer og trykk på opptaksknappen i appen. Sammenlign fuglekvitringen med lydfiler på en server på internett, og WhatBird kan foreslå hvilken fugl det er som synger.
Utforsk skogen med denne appen som gjenkjenner fuglesang på egenhånd. Passer suverent til utflukter på våren for både store og små.
Foto: Skjermdumb
Appen kaahot
Kaahot kan gjøres sammen med en voksen. Den appen gjør språklæring motiverende med konkurranse, og barna selv eller foreldre og lærere kan lage quizer. Det er mulig å kombinere bilder og spørsmål, noe som kan støtte språklæringen. Det er mange måter å lage spørsmål på og kun kreativiteten setter grenser. Velg riktig ord som passer til bildet, hvilket ord er skrevet riktig, hvilket ord er et verb og mer. Appen er enkel å bruke til tross for at den er på engelsk.
Foto: Skjermdumb
Appen Loopimal
Loopimal er en app for alle aldre. Appen kan man lage sin egen sang! Søte dyreanimasjoner representerer fengende musikkstykker, og man har «klosser» med ulike symboler som legges ut på en tidslinje. Hver kloss representerer en gitt tone, eller en unik måte å spille instrumentet på.
Barn kan prøve seg frem og plassere ut klossene på tidslinja i ulik rekkefølge- mange kombinasjoner og mange muligheter for å skape sitt eget musikkuttrykk.
Foto: Skjermdumb
Appen SYNG
SYNG er en illustrert sangbok for de aller minste barna fra 0 til 3 år. Barna blir med inn i en skog full av planter og vennlige, syngende dyr, og mange av dyrene vil man kjenne igjen fra de tradisjonelle sangene. Appen er spesielt tilpasset de yngste barnas motoriske nivå.
Gjennom musikk og sang, spesielt i barnehagen, opplever barn livsglede i det musikalske fellesskapet, og språkforskere erfarer stadig flere samsvar mellom sang og språkutvikling hos små barn. Barna opplever trygghet i form av sang- og musikkaktiviteter, og akkurat denne appen er et nyttig hjelpemiddel for å gjøre sangene lett å lære for barna slik at det blir en fornøyelse å synge med.
Foto: Skjermdump
Appen Sound Touch
Denne appen er for barn mellom 0 til 3 år. For små barn kan det være slitsomt å sveipe gjennom på skjermen, men med Sound Touch kan man tappe på skjermen og gjøre det superenkelt å navigere for knøttsmå fingre. Appen åpnes direkte til spillet uten hovedmeny, og det deles inn i 6 kategorier nederst på skjermen med bilder av dyr, villdyr, fugler, kjøretøy, musikkinstrumenter og husholdningsartikler. Det er 12 emner på hver side med sjarmerende tegneseriefigurer. Klikk hvor som helst på de ulike gjenstandene og de åpnes opp og utfører en lyd.
Det er kjempefine bilder og lydkvaliteten er bra. Dette er ypperlig for å holde på barns oppmerksomhet og det finnes flere ulike gjenstander og lyder gjennom spillet.
Foto: Skjermdumb
Appen Fantorangen
Fantorangen er en kjent karakter fra NRK Super, og appen er spesielt tilpasset barn fra 2 til 4 år. Spillet har supre aktiviteter og ikke minst skapes det læring for de minste barna. Barna kan være med på å lære, leke og underholde seg med aktiviteter som gjemsel, synging med Fantorangen og dyrene, rydding, leggetid, gå på do, kle på Fantorangen, baking og lek på kjøkkenet, badetid, tannpuss m.m. En fin app som trener daglige aktiviteter.
Foto: Skjermdumb
Appen Tella
Denne appen er et pedagogisk matematikkspill som passer for barn fra 5 år og oppover. Her leker og prøver barna seg frem på nettbrettet. Tella kan enkelt tilpasses barnets nivå, og spillet er pedagogisk tilrettelagt slik at det passer inn siste året i barnehagen.
Foto: Skjermdumb
Appen Bukkene Bruse
Bukkene Bruse er et klassisk eventyrspill. Her må barna hjelpe de tre Bukkene Bruse å komme seg forbi trollet, over broen og videre til seters for å gjøre seg fete. Dette er et spill som passer fra 2 år og oppover. Barna må dra bukkene fremover med fingrene, og det er gøyalt å utforske ulike lyder og hendelser. Det er norske stemmer slik at leseferdighet er unødvendig.
Foto: Skjermdumb
Appen Sago Mini Friends
Sago Mini Friends anbefales for små barn fra 2 til 4 år. I spillet har barna fem venner og ti aktiviteter som står til rådighet, og gjennom disse bli de kjent med Sago Mini Friends.
Det er viktig at barna får en lekestund sammen med vennene sine, den lar barna bestemm hvordan leken skal foregå og skaper god stemning blant både voksne og barn. Trygge, positive og underholdende spill gjør barna nysgjerrige og skaper kreativitet og undring.
Foto: Skjermdumb
Appen Glade Maur
Glade maur er et spill som er beregnet fra 3 år og oppover. Når du kommer inn i appen, hører du musikk og naturlyder og dette gir en følelse av å være tilstede i barnehagen. Barnet trykker på skjermen og velger aktuelt språk. Man kan velge mellom norsk, samisk, engelsk, spansk og arabisk.
Spillet kan være et godt utgangspunkt for samtale mellom barn og voksne. Dette kan hjelpe barn til å forstå følelser og tanker samtidig som det gir barna en språkutvikling og mestringsopplevelse.
Foto: Skjermdumb
FLERE ARTIKLER: