Skrevet 29. sep. 2022 av Kari Kragset

Hvordan jobber man for å unngå matsvinn?

Nyheter, Mattips

Det kastes store mengder mat hver dag, og i Norge kaster vi om lag 450 000 tonn mat hvert år. Matsvinn må reduseres og dette er et veldig aktuelt tema man kan ha fokus på sammen med barna. I Læringsverkstedet Byåsen Fagerlia barnehage er de opptatt av matsvinn og vil bevare miljøet og økonomien, derfor har de dette som tema dette året.

«Vi er en barnehage som har stort fokus på miljø, også når det kommer til barn og mat.
I løpet av ett år er det mange munner å mette, derfor er det veldig viktig å unngå matsvinn sånn at vi skåner miljøet og økonomien», sier Elise Tørset, matansvarlig i Læringsverkstedet Byåsen Fagerlia barnehage.

Som matansvarlig i barnehagen har Tørset fått et spennende og inspirerende ansvarsområde og har i år valgt å ha matsvinn som tema for Grønt Flagg-arbeid.

«Jeg er så heldig og har fått kjøkkenet som hovedbase, og dermed får jeg bedre oversikt over hva vi har fra før, hva som må kjøpes inn av dagligvarer samt datostempling og holdbarhet. Ved at én har ansvaret for dette, vil det bli lettere for barnehagen å ha oversikt over hva vi kan servere barna i hverdagen. Det samme gjelder om man lager for mye av noe eller at noe ikke blir spist opp», forteller Tørset.

«På mandager har vi havregrynsgrøt der vi lager en stor gryte, og eventuelle rester bruker vi for eksempel til å lage lapper til fruktmåltidet samme dag istedenfor knekkebrød som vi vanligvis serverer. Vi må selvfølgelig bruke litt ekstra melk og mel, men det er uansett bedre enn at dette går i avfallet. Barna elsker lapper og noen ganger er det greit med noe annet enn knekkebrød og pålegg. På onsdager har vi varmlunsj og der kan det også bli noe til overs når lunsjen er ferdig. Da bruker for eksempel den minste gruppa på huset å bruke det som blir igjen til neste dags lunsj. Dette funker kjempebra!»

«Så lenge barna får i seg gode næringsstoffer i barnehagen så føler jeg at vi gjør noe riktig.»

Mat som blir til overs fryses ned og restene kan tines opp til en mindre gruppe eller brukes til neste lunsj som de lager senere.

«Har vi bakt rundstykker der det blir en del ekstra, så legges disse i fryseren og kan brukes ved en senere anledning. Noen ganger forandrer vi også på matplanen og lager måltider ut fra hva vi har i kjøleskap og fryser. Så lenge barna får i seg gode næringsstoffer i barnehagen, så føler jeg at vi gjør noe riktig. Vi benytter oss også av å kjøpe sesongvarer som blir brukt opp i en angitt periode», sier hun.

Tørset oppfordrer barna til å spise den maten de har i matpakka på turdager før de serverer ny mat.

«Da vil vi at de åpner matboksen sin for å se hva som er der før vi serverer knekkebrød og pålegg. Vi ønsker å lære barna å spise opp maten for å unngå at mat blir kastet. Vi snakker aktivt med barna hvor maten kommer fra og hva vi kan gjøre med den. Vi har også en avfallskompost som vi bruker. Her får man god og næringsrik jord som vi kan tilby foreldrene, og som vi også bruker i vår egen kjøkkenhage.»

«Vi jobber stadig med å forbedre oss ved å kutte på matsvinn og slik kunne bevare miljøet.»

Fakta om matsvinn:
Hvert 10. minutt kaster vi over 5 tonn spiselig mat i Norge. (Findusmatsvinnløfte.no.)

Et bilde av Frode Selvaag og et bilde av smaksplanken for testing av nye smaker.

Her kommer det noen gode og veiledende råd og tips om mat til små barn. «Det vi gi deg og barnet mange gleder», sier Frode Selvaag, som jobber med «Et godt måltid» i Læringsverkstedet.

Les mer her
Mat smaker utrolig godt når man er på tur.

Mat smaker utrolig godt når man er på tur, og ikke minst synes barna i våre Læringsverkstedet barnehager det er både moro, spennende og lærerikt å lage maten på tur.

Les mer her