Skrevet 14. feb. 2023 av Kari Kragset

Gode tips til barns smaksutvikling

Foreldretips, Mattips

Her kommer det noen gode og veiledende råd og tips om mat til små barn. «Det vi gi deg og barnet mange gleder», sier Frode Selvaag, som jobber med «Et godt måltid» i Læringsverkstedet.

«Forskning viser at barn starter sin smaksutvikling allerede når barnet er i mors mage. Derfor er det lurt å spise så variert som mulig under graviditeten, selvsagt innenfor det som er rådene til Helsedirektoratet», sier Frode Selvaag, som jobber med «Et godt måltid» i Læringsverkstedet barnehager.

«Smaksutviklingen fortsetter når barnet får morsmelk. Et godt tips er at mor passer på å spise variert og dermed venne sitt barn til nye smaker, for da blir det lettere overgang til fast føde.

For å bidra til barns smaksutvikling er det viktig at vi tørr å teste mange ulike smaker så fort barn går over til fast føde. La barna smake på det samme som dere voksne. Det er allikevel noen matvarer man bør unngå, slik som salt, sukker, lever, honning, nitrat, små harde biter, rismelk og riskaker, kanel, rosiner, probiotika (tilsettes ofte i yoghurt og syrna meieriprodukter) kumelk og klemmeposer. Klemmeposer er litt spesielt fordi barnet ikke venner seg til annet enn å suge i seg næring, man må lære barnet å tygge og etter hvert bite», forteller Selvaag.

I vårt konsept «Et Godt Måltid» i Læringsverkstedet, lar vi barna få utvikle smaksregisteret gjennom måltider og pedagogiske aktiviteter i barnehagen.

«Noe av det morsomste vi gjør, er å bruke smaksplanken vår når vi skal teste nye smaker. Da skapes gylne øyeblikk. Barn er direkte i sine tilbakemeldinger og reaksjonene er mange.

Vi vet at dette er ting som må trenes, for det å venne seg til nye smaker er noe som må repeteres. Man kan ikke gi opp etter en og to ganger. Slik, som med det meste, må det øves og repeteres.»

Flere gode tips til mat til små barn

Måltiden kan gi deg og barnet mange gleder, og her har vi samlet flere tips om mat til små barn:

  • Når barna starter med fast føde, moser vi maten. La barna se maten før den blir most, da vil de oppleve maten på en annen og mer appetittlig måte enn den gjør ferdig most. Om du moser maten med gaffel istedenfor blender, vil maten fortsatt ha noe struktur og fiber.
  • Fiber er viktig for å sikre god fordøyelse, så sørg for å ha fiberrike råvarer med i kosten til barna. Gode eksempler er grovt sammalt mel, korn og gryn. Erter, linser og bønner er også gode kilder til fiber. Dette er med å trimme fordøyelsen og skaper en bra balanse.
  • Lag gode rutiner med faste spisetider og bra rytme i måltidene. Dette forebygger at barn spiser for mye eller for lite.
  • Lag mat fra ulike råvarer, spis variert og spis med glede. La måltidene være noe som barna ser frem til. Så tidlig som mulig, bør du la barna smake, ta på, utforske nye råvarer under tilsyn av voksne. Dette er viktig for nysgjerrigheten og det å skape gode måltidsvaner hos barn fra de er små.
  • Man må snakke om mat og måltider som en positiv aktivitet. La barna dine ha en aktiv rolle når det gjelder mat og måltider hjemme. Det vi gi deg og barnet mange gleder!

Les mer om Et Godt Måltid på hjemmesiden til Læringsverkstedet barnehager. Ønsker du å finne en barnehage i nærheten av der du bor? Her finner du Læringsverkstedet sine barnehager her.

Kilde:
https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode-til-babyen/

Gutt som smaker på brokkoli og et bilde av smaksplanken for å teste nye smaker.

Tenk på hvordan barnet utforsker verden ved å smake på ting – alt skal en periode inn i munnen, for å bites på og kjennes på. Les mer om utvikling av smakssansen her.

Måltider skal være en arena for gode opplevelser, læring, lek og fellesskap. Her er noen forslag til hvordan man kan oppleve god stemning ved måltid og opprydding.