Skrevet 26. aug. 2022 av Kari Kragset

Utvikling av smakssansen

Smakssansen er den sansen som stimulerer appetitten vår. Den gir også informasjon om giftstoffer i maten, og på den måten ledes vi bort fra dårlig og bedervet mat. Smaksløkene utvikles tidlig i fosterlivet, og allerede som nyfødt kan man sanse mange ulike typer smak. Tenk på hvordan barnet utforsker verden ved å smake på ting – alt skal en periode inn i munnen, for å bites på og kjennes på.

Smaksssansen er lokalisert til små grupper av sanseceller på tungen vår, og de er i stand til å skille mellom fem smaker – salt, surt, søtt, bittert og umami. Umami kan være litt ukjent for noen da det er det nyeste tilskuddet i oppdagelsen av smaksrepertoaret vårt. Ikke før i 2002 ble disse reseptorene vitenskapelig påvist. Umami betyr velsmakende på japansk, mens den hos oss ofte beskrives som kjøttsmak og kan minne om buljong. Soyasaus, tomat, sopp, spekeskinke og parmesan er eksempler på matvarer med mye umamismak.

Luktesansen er en annen viktig sans, og den er nær knyttet til smakssansen. Tenk bare på når du er skikkelig forkjølet og ikke lukter noe særlig - hvordan smaker maten da? Smaksinntrykk blir fattige uten luktesansen, og det blir derfor vanskelig å skille og identifisere ulike smaker når luktesansen er nedsatt.

Mat som presenteres på en fin måte kan også bidra til å øke appetitten både hos voksne og barn.

På samme måte kan mat som ser blek og ensfarget ut bidra til det motsatte. Vi sier ofte at vi spiser med øynene, og det å servere mat som er fargerik og pent lagt opp på tallerkenen, er det beste utgangspunktet for å få barn til både å smake og spise. Alle de tre sansene - både syns-, lukte- og smakssansen henger nøye sammen og jobber på lag for optimal smaksopplevelse av et måltid. Alle disse sansene skal trenes, og dette er vi bevisste på i «Et godt måltid.»

Smaksplanken er gull!

Vi bruker smaksplanken for testing av nye smaker. I barnehagen skal vi være kreative og legge til rette for bruk av overraskelsesmomenter som skaper undring og moro og motiverer barna. Kanskje kan man prøve med bind for øynene?

Vi vil at det å smake nye smaker skal være ekstra spennende og forbindes med fest og glede.

Måltider skal være en arena for gode opplevelser, læring, lek og fellesskap. Her er noen forslag til hvordan man kan oppleve god stemning ved måltid og opprydding.

Et bilde av Frode Selvaag og et bilde av smaksplanken for testing av nye smaker.

Her kommer det noen gode og veiledende råd og tips om mat til små barn. «Det vi gi deg og barnet mange gleder», sier Frode Selvaag, som jobber med «Et godt måltid» i Læringsverkstedet.

Målet er at barna hver dag skal oppleve avspenning i barnehagen og i hjemmet. Det er mange måter å gjennomføre avspenning på, og vi er alle individer som finner roen på ulike måter. Les mer her.