Skrevet 8. mar. 2024 av Kari Kragset

Raske, enkle og barnevennlige oppskrifter etter barnehagedagen

Foreldretips

Etter en lang dag kan det noen ganger være vanskelig å finne energien og inspirasjonen til å lage mat, og barna må like det og det skal være nyttig. Her er ideer til kjappe, morsomme, men fremfor alt gode oppskrifter å sette sammen raskt til barna etter barnehagen.

Oppskrifter med matglede!

Grønnsakslasagne for barn - med kun 5 ingredienser

Lasagne er ofte en rett forbundet med omfattende matlaging som tar lang tid å lage og med mye oppvask etterpå. Men, denne oppskriften er både enkel, sunn og deilig og barna blir mette og får i seg næring. Lasagnen blir også sunnere jo flere grønnsaker du har i den.

Ingredienser:

  • Ferske lasagneplater (300 g)
  • Olje eller smør til å smøre formen med
  • Tykk tomatsaus/hermetiske tomater med hvilken som helst smak, f.eks. basilikum. Ca. 500 gram.
  • Fløte eller creme fraiche (Ca. 2,5 dl)
  • Revet ost (500 g)

Tips til dem som ønsker mer grønnsaker:

Riv eventuelle grønnsaker i bittesmå biter og bland inn i tomatsausen. Merk at bitene skal være så små at du knapt kan se dem. For eksempel:

  • Squash
  • Revet gulrot
  • Brokkoli
  • Spinat
  • Løk
  • Aubergine

Slik gjør du:

  • Sett ovnen på 225 grader
  • Smør en form med olje eller smør
  • Legg ferske lasagneplater lagvis med kald tomatsaus, fløte eller crème fraiche og evt grønnsaker
  • Avslutt med saus og et lag revet ost
  • Inn i ovnen i 15-20 min*, eller til osten har fått en fin gyllenbrun farge

*Les på lasagnepakken hvor mye tid det trengs i ovnen.

Smakfull lasagne
Rask og smakfull grønnsakslasagne. Perfekt når du ønsker en lettvint middag.

Enkel og sunn salat

Denne salaten kan brukes til alle slags retter. Salaten er raskere å lage fordi du kutter i store biter og er sprø og deilig.

Ingredienser:

  • Tomat
  • Agurk
  • Salatblader, f.eks. hjertesalat, isbergsalat eller crispisalat
  • Paprika
  • Mais
  • Frukt og bær, f.eks. epler i skiver og blåbær
  • Ha i noe som knaser litt, f.eks nøtter og krutonger

For de små barna, ha gjerne grønnsaker, frukt og bær i porsjonsskåler, og for de større barna kan alt deles opp i en salatbolle.

Skrell og skjær grønnsaker, frukt og bær.

Gi barna en liten porsjon salat. Hvis de får noe på tallerkenen som de ikke liker, er dette et supert utgangspunkt for trening. Har barnet lyst til å smake? Gjennom arbeidet med Et godt måltid er det ofte barn opplever å like ting som de før har sagt de ikke liker.

Fruktsalat – vitaminbombe

En nydelig fruktsalat bidrar med vitaminer, mineraler og glade ansikter. Her kommer vår favoritt i en herlig blanding.

Ingredienser:

  • Kiwi
  • Eple
  • Banan
  • Mango
  • Pære
  • Friske bær
  • Ananas
  • Druer
  • Valgfritt:
    Honning/søt yoghurt/müsli eller din favoritt frokostblanding/nøtter/kokosflak

Slik gjør du:

Velg dine favorittfrukter eller bær som kuttes i mindre biter. Bland i en bolle.

Hvis du vil, kan du dryppe litt honning over eller tilsette en klatt søt yoghurt. Vi har spist crunchy müsli noen ganger – nam! Se hva du har i kjøleskapet eller skap og la fantasien løpe løpsk.

Tips til hva barna dine kan hjelpe med:

  • Med en sløv kjøkkenkniv kan du skjære kiwi, banan eller friske bær i skiver
  • Tilsett friske bær eller druer
  • Spis litt frukt mens du venter på at den skal være klar
  • Bland frukten

Bananpannekaker (2 personer)

En sunnere versjon av pannekaker. Disse små godbitene er også gluten- og laktosefrie. Ønsker du flere pannekaker, er det bare å doble ingrediensene.

Ingredienser:

  • 2 egg
  • 1 banan
  • 1 klype salt
  • Smør eller olje å steke i
  • Valgfri topping, for eksempel smør, honning, sukker, lønnesirup, blåbær, jordbær, mango eller fløte.

Slik gjør du:

Mos bananen i en bolle (for litt tyggemotstand kan du ha litt større biter). Pisk sammen egg, salt og bananpuré til en røre. Tilsett en klatt smør eller olje i stekepannen. Hell ca 0,5-1 dl pannekakerøre i stekepannen

Røren kan være litt løs så det er lurt å steke lenge på ganske lav varme. Varmen er lavere enn når du steker vanlige pannekaker, så du må være litt mer tålmodig under stekeprosessen.

Topp med hvilket som helst pålegg eller spis som den er!

Tips til hva barna dine kan hjelpe med:

  • Mose bananen med en gaffel
  • Blande banan og egg
  • Knekke egget?

Kyllinghamburger, den enkleste sorten

Ingredienser:

Du kan velge kombinasjoner med grønnsaker som barna liker. Hvis du vet at barna dine liker agurk, kan du ta mye agurk og se bort fra de andre ingrediensene.

  • Salatblader
  • Skiver med tomat
  • Oppskåret agurk
  • Agurk
  • Avokado i skiver
  • Skivet eller hakket løk
  • Sennep
  • Ketchup
  • Ost

Slik gjør du:

La kyllingfiletene tine i kjøleskapet. (Dette kan du tilberede dagen før.)

Stek kyllingfiletene i pannen til de er gjennomstekt, smak til med salt og pepper og eventuelt litt paprika. Rist brødet i en brødrister eller i ovnen. Legg kyllingfiletene på brødet. Tilsett ønsket pålegg/salat.

Potetsuppe og hvitløksbrød (4 pers.)

Suppen er mild og god for dem som ikke er vant til å spise suppe. Pass på å blande slik at suppen blir helt jevn.

Ingredienser:

  • 5-6 mellomstore poteter
  • En tredjedel purre
  • Salt og pepper
  • 2 grønnsaksbuljongterninger
  • ½-1 dl fløte

Ingredienser hvitløksbrødet:

  • Brød
  • Olivenolje/smør
  • Hvitløk etter smak
  • Salt og evt pepper og/eller oregano

Slik gjør du:

  • Skrell potetene og kutt i små biter.
  • Skjær purre i biter, skyll godt slik at det ikke blir rusk igjen mellom bladene.
  • Ha poteter, purre og grønnsakskraft i en panne med ca. 1 liter vann.
  • Kok opp og la dette koke til potetene er veldig myke, ca. 15 minutter
  • Bland glatt med en stavmikser.
  • Smak til med salt, pepper og fløte.

Slik lager du hvitløksbrødet mens suppen koker:

  • Ta brødet du har hjemme.
  • Smør på olivenolje eller smør.
  • Skjær hvitløken i tynne skiver eller press hvitløken.
  • Smør hvitløken på brødet, smak eventuelt til med salt, pepper og oregano.
  • Inn i ovnen på 220 grader til de har fått farge.

Carbonara- for late dager

Få ingredienser – raskt og godt resultat!

Ingredienser:

  • Pasta (f.eks. no1 spaghetti eller tagliatelle)
  • Bacon (ca. 1 pakke for 2 minipersoner)
  • Eggeplomme (en eggeplomme for hver porsjon)
  • Salt, pepper og eventuelt litt persille

Slik gjør du:

  • Kok hvilken som helst pasta etter anvisning på pakken, vi foretrekker vanligvis spaghetti
  • Stek baconet til det blir sprøtt
  • Når pastaen og baconet er klart, kutt baconet i mindre biter om ønskelig og bland med spaghetti
  • Skill plommen fra egget og bland inn i den varme pasta- og baconblandingen til den er kremaktig
  • Salt og pepper i ønsket mengde (gjerne med grovkvernet pepper). For dem som liker persille, kan dette være godt å drysse på.

Tips:

Har du litt krem eller creme fraiche hjemme, er det godt også å blande dette inn i spaghettien.

Tips til hva barna dine kan hjelpe med:

Bland inn eggeplomme og bacon i spaghettien.


En raskere versjon av fredagstaco (4 pers.)

Hvis du liker å hakke grønnsaker og vaske små boller, kan dette bli en koselig stund sammen der dere gjerne får med flere grønnsaker som deles opp. Men denne varianten med ferdigrevet ost, hermetisk mais og mange små tomater er veldig populær hjemme hos oss, og den etterlater ikke så mye rester.

Ingredienser:

  • 500 gram kjøttdeig
  • Olje eller smør å steke i
  • 1 pose tacokrydder
  • Ferdigrevet ost
  • Mais i boks
  • Små tomater
  • 12 tacoskjell, harde eller myke
  • Valgfri Tacosaus, rømme

Slik gjør du:

  • Sett ovnen på 175 grader.
  • Varm opp en stor stekepanne og brun kjøttdeigen i litt matfett.
  • Følg instruksjonen på baksiden av tacokrydderet: Tilsett tacokrydder når kjøttdeigen er gjennomstekt sammen med et par spiseskjeer vann. Rør og la småkoke i 2-3 minutter på svak varme.
  • Varm tacoskallet i ovnen eller mikrobølgeovnen i 2-3 minutter.
  • Varmer du i ovnen, kan du legge disse i folie slik at de holder seg lenger, og varmer du i mikroen kan du legge dem i folie etter at du har varmet dem.
  • Åpne bokser/poser og legg mais, revet ost og små tomater på et stort fat eller i en form. (Mindre oppvask.)
  • Fyll tacoskallet med kjøttdeig, revet ost (slik at det smelter litt) og avslutt med mais og valgfritt andre oppkuttede grønnsaker.


Hjemmelaget og sunn iskrem som passer perfekt som dessert

Med 3 ingredienser og 5 minutter kan du lage din egen iskrem. Nyttig, frisk og fin!

Ingredienser- Alternativ 1:

Dette trenger du til iskrem med frosne bær.

  • 1 banan (frosne bananskiver)
  • 2-3 dl frosne bær etter eget valg
  • 2-3 ss melk (velg mandelmelk, havremelk eller et annet alternativ for laktosefri is)

Ingredienser- Alternativ 2:

Du trenger dette til iskrem med sjokoladesmak

  • 2-3 bananer (frosne bananskiver)
  • 2 ss kakao
  • 2-3 ss melk (velg mandelmelk, havremelk eller et annet alternativ for laktosefri is)

Valgfri topping (en eller flere)

  • Kokosflak
  • Hampfrø
  • Chiafrø
  • Hakkede mandler eller andre nøtter
  • Pisket krem

Forberedelse dagen/kvelden før: Skjær bananen i skiver og legg i en frysepose i fryseren.

Alternativer til forberedelse: Kjøp fryst "smoothiemix" i butikken.

Slik gjør du:

  • Bland dine frosne bananer (og bær/kakao) og melk i en blender og kjør på lav hastighet til alt er en jevn masse.
  • Legg i en bolle

Klart! Spis umiddelbart før det smelter.

Tips til hva barna kan hjelpe med:

  • Skjær bananen i skiver og frys ned dagen før.
  • Ha ingrediensene i mikseren
Hjemmelaget iskrem
Hjemmelaget is er enkelt å lage og det smaker himmelsk godt.


Mat smaker utrolig godt når man er på tur.

Mat smaker utrolig godt når man er på tur, og ikke minst synes barna i våre Læringsverkstedet barnehager det er både moro, spennende og lærerikt å lage maten på tur.

Tips til god mat på tur!
Et bilde av Frode Selvaag og et bilde av smaksplanken for testing av nye smaker.

Her kommer det noen gode og veiledende råd og tips om mat til små barn. «Det vi gi deg og barnet mange gleder», sier Frode Selvaag, som jobber med «Et godt måltid» i Læringsverkstedet.

Gode tips til barns smaksutvikling