Skrevet 5. feb. 2021 av Kari Kragset

Lihkku beivviin - Vuorbbe biejvijn! Gratulerer med dagen!

Nyheter

Mange Læringsverkstedet barnehager har denne uken markert Samefolkets dag. I det kalde vinterværet, noen steder med tosifrede blå (!), var det tid for å markere samisk kultur og tradisjon. Fortellinger, joik, lavvo, lassokasting, samenes nasjonalrett «bidos» er aktiviteter på samenes nasjonaldag.

I Bodø ligger Læringsverkstedet Bodøsjøen barnehage. På fredag var det en gledens dag i barnehagen. Barn og voksne storkoste seg og det samiske flagget vaiet i flaggstanga.

«Det har vært en morsom og spennende uke med mye læring både for store og små. Vi er så heldige at vi har en svært engasjert samisk pappa, Ailo, som sammen med en klassisk pianist-pappa satte sammen en konsert med fokus på joik og moro. Hele fire konserter måtte til for å opprettholde smittevern på kohort-vis. Ailo stilte også i sin flotte kofte og snakket med barna om hva det betyr å være samisk og hva en kofte egentlig er», sier styrer i Læringsverkstedet Bodøsjøen barnehage, Lisbeth Aasgård.

«Vi har to barn med samisk bakgrunn – et med nordsamisk og et med lulesamisk bakgrunn. Dette betyr jo at vi har ekstra fokus på både lule- og nordsamisk. I tillegg har det vært ekstremt kaldt og derfor har vi hatt fokus på å ta naturen inn i barnehagen. Vi har laget ulike ting med naturmateriell, satt opp en flott hjemmesnekret lavvo og hatt fokus på samiske matretter. Vi har fargelagt det samiske flagget, danset Bli Me-dansen til en samisk versjon, sunget samiske barnesanger og fått tips fra våre samiske foreldre om apper for å lære oss enkelte samiske ord.»

Barnehagen har storkost seg med både isfiske og mat ute i lavvoen, og en annen gjeng har vært på Gjenbruksenteret.

«Vi snekra, laget bilder av ulike materialer, laget det samiske flagget med gjenbruksmaterialer, smakte på Gahkko, samisk festbrød, i gapahuken og gikk på naturski der vi så på bilder av samisk kultur», sier hun stolt.

I Verdal i Trøndelag ligger Læringsverkstedet Knøttene barnehage. I barnehagen markerte de Samefolkets dag på alle grupper og avdelinger ut ifra barnas alder.

«Det er mange kreative voksne i barnehagen, og i år laget de et eget rom med «lavvo», reinsdyrskinn og bål og har i tillegg hengt opp ulike bilder. Dette rommet brukes også til samlingsstund. Vi hadde også formingsaktiviteter med småperler på brett der vi brukte fargene i sameflagget, det ble perling av armbånd i de samme fargene, pynting av grankvister og vi hørte på ulike typer joik.

Andre har brukt kvelder for å lage og samle samiske rekvisitter til bruk på disse dagene. I samlingsstunden ser vi blant annet på bilder, snakker om samenes flagg og hva fargene betyr og vi leser fortellinger», sier styrer i Læringsverkstedet Knøttene barnehage, Marit Elisabeth Stene.

Stene forteller at de har hatt en skikkelig kuldeperiode i Verdal denne uka. Barnehagedagen ble ikke helt som vi hadde planlagt, men lassokasting har de prøvd både inne og ute. På fredagen ble det servert Bidos.

Læringsverkstedet Aronien barnehage ligger på Straume utenfor Bergen. De har også markert Samefolkets dag, og barnehagen har virkelig hatt en fin uke med stor stemning hos barn og voksne. De har lært mye om samisk kultur og farger.

«Vi har hatt fokus på flagget og hva de ulike fargene representerer. Vi har malt med de samiske fargene i snøen og laget iskunst. Vi har lært om samisk kultur gjennom bilder, film og samtaler, og i tillegg har barna laget bilder av reinsdyr», forteller styrer i Læringsverkstedet Aronien barnehage, Marianne Horten.

Læringsverkstedet Heimdalenga barnehage i Moss og Læringsverkstedet Tveit barnehage utenfor Kristiansand har også brukt uken til å fremheve Samefolkets dag med bilder og aktiviteter, og dette gjelder også for mange, mange flere av Læringsverkstedet barnehager.

Gratulerer med dagen!