Tips og råd til hvordan søke barnehageplass

Er du på jakt etter barnehageplass til den lille? Mange spørsmål dukker opp når det er tid for å søke barnehageplass, og vi vil gjerne hjelpe deg ved å svare på det du bør vite når du skal søke barnehageplass.

Tips til hvordan du velger rett barnehageplass

 • Finn barnehager i ditt område
  Hvilke barnehager ligger i området som kan passe for dere? Lag en liste over barnehagene, og om du ønsker kan du lese om alle barnehagene på barnehagefakta.no. Der finner du resultater fra Foreldreundersøkelsen.
 • Besøk barnehager!
  Det er smart å avtale et besøk i aktuelle barnehager, eller gå på «Åpen dag» hvis barnehagene inviterer til det. Se gjerne på lokalet, aktivitetstilbudet, mattilbudet, tilvenningen og om barnehagen har et stabilt personale. Det er lurt å snakke med de som jobber der. 

 • Erfaring er gull!
  Snakk med venner, naboer, bekjentskaper som har barn i barnehagen. Erfaring er viktig!


Hvem har rett på barnehageplass?

Retten til barnehageplass gjelder for barn som fyller ett år senest innen utgangen av november det året det blir søkt om barnehageplass.  

 • Barn som fyller ett år i løpet av august det året det blir søkt om barnehageplass, har rett til plass innen utgangen av august.
 • Barn som fyller ett år i september, oktober eller november det året det søkes, har rett til plass innen utgangen av måneden som barnet er født.


Når må jeg søke?

Det er kommunen som bestemmer søknadsfristen og behandler søknadene. Søknadsfristene varierer fra 1.februar til 15.mars. Sjekk dato for din kommune.


Kan jeg søke barnehageplass utenfor hovedopptaket?
Ja, du kan søke på ledige barnehageplasser hele året, eller stå på venteliste i den barnehagen du ønsker. Ved ledig plasser utenom hovedopptaket, kan barn som står på lista bli tilbudt plass. Det er viktig å vite at det ikke er sikkert at du får oppstart når du ønsker. (Søknaden gjelder for inneværende år, og den gjelder til du får tilbud om plass eller til du sletter søknaden.)


Hvor kan jeg søke?
Om du ønsker å søke barnehageplass i en av Læringsverkstedet sine barnehager kan du finne din barnehage her. Velg din barnehage og trykk på søk på «Søk plass» for å komme direkte til søknadssiden hos kommunen. Her ligger også andre barnehager i din kommune tilgjengelig, både private og kommunale.

Du kan også gå direkte til kommunens side for å velge din barnehage.

Når kan jeg få svar?
Dette varierer fra kommune til kommune. Noen kommuner gir tilbud i flere runder, men det er viktig å svare innen fristen. Hvis ikke, mister du både retten til plass og plassen i søkerlisten. 

Når kan barnet starte i barnehagen?
Du vil få tildelt en startdato når du får tilbud om en plass i en Læringsverkstedet barnehage. Denne datoen kan du også avtale med barnehagen. Denne må du takke ja til innen fristen, og barnet må benytte seg av plassen innen en måned fra startdatoen du har fått. Dersom du får tildelt plass i en annen barnehage, vil du også få tilsendt startdato.