Læhkoeh biejjine – Vuorbbe biejvijn – Lihkku beivviin

Læhkoeh biejjine – Vuorbbe biejvijn – Lihkku beivviin

Publisert: 06/02/2020
news

Gratulerer med dagen! Samenes nasjonaldag har blitt feiret med et stort mangfold i dag rundt om i landet i mange av Læringsverkstedet barnehager.

Samisk lavvo, samisk kultur, varme i bålpanna, joik, bodos, gáhkko er noe av det barna har smakt på og opplevd i dag i Læringverkstedet barnehager.

Læringsverkstedet Bodøsjøen barnehage i nord, har flere barn med samisk opphav, og det var viktig å feire dagen skikkelig.

«Vi startet dagen med å fyre i bålpanna ute, servere gáhkko med granskuddsirup, Chaga-te og gran-te. Vi har satt opp lavvoen og inviterte til en trivelig morgenstund. I morgengryet fikk vi også besøk av en rev.

I tillegg har skoleklubben vært på museet og sett det spennende, samiske teaterstykket om Halta og Reinhild. En skikkelig flott måte å markere samefolkets dag», sier en henrykt Lisbeth Aasgård, styrer Læringsverkstedet Bodøsjøen Naturbarnehage.

I Tromsø har Læringsverkstedet Fagertun barnehage i mange år jobbet for å fremme samisk kultur og tradisjoner i barnehagen.

«Vi har ekstra fokus uken rundt nasjonaldagen. Vi bygger lekemiljøer inne og ute der aktivitetene er knyttet til den samiske aktiviteten vi har i bygda. På selve nasjonaldagen hadde vi samisk 3- kamp - dette ble innført hos oss i 1999, og vi er stolte av ennå ha disse aktivitetene hvert år. I samisk 3- kamp må barna kaste med lasso, sage ved og ha øksekasting. I tillegg har vi alltid samiske eventyr og sagn i lavvoen», sier Merete Andreassen Paasche, styrer Læringverkstedet Fagertun barnehage.

«I år tilførte vi en ny samisk mattradisjon; Kaffeost. Den ble kjempepopulær under frokosten i dag.

Ett barn sa mmm- det smaker som iskrem. Vi hadde også multer som de fikk smake på. Kaffeost er en gammel samisk tradisjon og var en viktig del av nistematen på fjellet for samene. En enkel og artig aktivitet som alle kan lage - H-melk og osteløype er alt som trengs», opplyser Paasche.

Nedover mot Vestlandet, på tettstedet Volda, ligger Læringsverkstedet Bratteberg barnehage. Styrer, Gun Håtuft Bøen, er veldig fornøyd med dagen.

«Tradisjonen tro har vi pyntet med flott utstilling i anledning Samefolkets nasjonaldag! Deler av utstillingen er effekter som er samlet gjennom mange år fra en av våre ansatte, og andre deler er ting som barna har laget opp mot denne dagen», forteller hun.

«Det er alltid stor stas å gå på utstilling å finne sine egne verk, og samtidig få lytte til stemningsfull joik og det å smake på reinsdyrpølse og flatbrød. Barna har også fått være med å rigge til utstillingen, og den kommer til å stå noen dager, slik at alle som vil kan komme og titte! Små og store har stor glede av dette årlige prosjektet», sier Bøen.

I Horten på Østlandet har Læringsverkstedet Borre Student- og Idrettsbarnehage hatt ulike uteaktiviteter knyttet opp til den samiske kulturen.

«Vi satte opp på morgenen lavvoen, og barna kunne leke der inne før og etter lunsj. Ved bålet utenfor lavvoen hørte vi på joik. Vi har prøvd oss på lassokast, noe som er ganske vanskelig å få til, så dette har nok reindriftssamene øvd mye på før de klarer å fange reinsdyra», smiler Gro Mette Boberg, styrer i Læringsverkstedet Borre Student- og Idrettsbarnehage.

«På et stort reinsdyr som hang på veggen skulle vi med bind for øynene sette på en rød hale. Ikke alle halene traff der de skulle! Vi har spikket med kniv, og snakket om hvordan man forholder seg når man holder et skarpt redskap. Det ble noen fingre med plasterlapper på i løpet av formiddagen, men det har gått helt fint.

Barna har i forkant av denne dagen handlet inn ingredienser og bakt et brød som heter Gáhkko. Det smakte veldig godt til barnehagens egen versjon av Bidos.

Inne til fruktmåltidet har vi sett bilder fra den samiske kulturen, og vi har hørt en fortelling om den lille samejenta Laila», sier hun sprudlende og glad.

Tilbake i Møre og Romsdal ligger jugendstilbyen Ålesund og Læringsverkstedet Skogheim barnehage. I barnehagen har barn og voksne hatt ulike formingsaktiviteter hvor de har lekt med farger både inne og ute.

«Mandag var kuben innredet i samisk stil, med reinsdyrskinn, reinsdyr, bilder av flagg og sameklær. Vi har hørt mange samiske barnesanger og prøvd oss på joik. I går serverte vi samisk Bidos til barn og voksne i barnehagen», forteller styrer i Læringsverkstedet Skogheim barnehage, Marte Jelle.

«I dag hadde vi samling ute i lavvoen og hørt mer om hvem samene er og deres kultur. Det ble lek med lasso, og klarte vi å fange et reinsdyr?»

Barnehagen ønsket også velkommen til NRK Møre og Romsdal som laget en reportasje i markering av Samenes nasjonaldag.

Se saken her:

NRK Møre og Romsdal - Samefolkets dag!