Vann er viktig

Vann er viktig

Publisert: 08/07/2019
news

Som følge av vannbåren smitte, har store deler av Askøy fått erfare hvor sårbart det er om vannet vårt blir smittekilde. Mens kommunene leter etter smittekilden og må løse sine utfordringer for å få rent springvann igjen, må familier og institusjoner tilpasse seg nye rutiner. I Læringsverkstedet Soltun barnehage er man klare for å hjelpe hverandre, liten og stor.

«Hverdagen vår er blitt noe annerledes når vi ikke kan bruke vannet fra springen. Barnehagen stengte vannkranene som barna hadde tilgang til, alternative løsninger som våtservietter, håndsprit kom raskt på plass. Vann ble kjøpt inn eller kokt, personal som var tilknyttet andre vannverk tok med vann hjemmefra», sier Christin M. Grøttå, styrer i Læringsverkstedet Soltun barnehage.

Etter hvert plasserte kommunene vannvogner i nærheten av skoler og barnehager, og på denne måten sikret de barnehagen vår godt og rent vann.

Løsningsorientert

«I begynnelsen var det mye søkelys på vann, også i media, dette var noe som opptok både små og store. Barna fikk god informasjon om at vannet ikke var rent og derfor ikke måtte drikkes. Personalet fulgte ekstra godt med for å sikre god håndhygiene, det ble vist og forklart. Barna tilpasset seg raskt de nye rutinene.»

«Barna synes det er spennende å se når vi henter vann fra vannvognen, som vi har fått like utenfor barnehagen. Selv 3-åringene er ivrige og vil hjelpe til når vannflaskene skal bæres inn i hus. De gjør seg noen erfaringer med at det er lettere å være to som bærer sammen. Men det er tunge tak, og det kan være lurt å ta mange pauser. Likevel var de fast bestemt på at dette skulle de klare», forteller Grøttå stolt.

Det er en god del liter vann som daglig går med til drikke og matlaging i en middelstor barnehage, og det merkes.

«Vi har kalkulert med at det går omlag 50 liter vann pr. dag bare til måltider. Ja, det blir noen liter som må bæres i hus, men både de ansatte, barna og foreldrene hjelper til med dette. Det gir oss i barnehagen en fellesskapsfølelse og det skaper rom for kreativitet, så dette er veldig givende», sier hun.

I sommer håper barnehagen at de får ordentlig vann igjen.

«Sommeren er her og vi håper at vi har trygt og rent vann i springene når vi er tilbake etter noen ukers ferie. En gutt på 6 år forteller at det er kjedelig når en ikke kan drikke vannet fra springen. “Det er tungt å hente vann fra vannkannen, så da må jeg hele tiden be mamma om hjelp. Jeg liker best å gjøre det selv.“», forteller Grøttå.