Lähkoeh biejjine - Gratulerer med dagen!

Lähkoeh biejjine - Gratulerer med dagen!

Publisert: 06/02/2019
news

Over det langstrakte land har det blitt feiret Samenes Nasjonaldag i flere av Læringsverkstedets barnehager. Samedrakt, lavvo, rein, lasso, joiking blant annet, er noen av tingene barna kunne være med på.

Over det langstrakte land har det blitt feiret Samenes Nasjonaldag i flere av Læringsverkstedets barnehager. Samedrakt, lavvo, rein, lasso, joiking blant annet, er noen av tingene barna kunne være med på.

«Vi har hatt samling inne i lavvoen vår, og alle barna fikk samiske farger i kinnene. Alle sammen måtte hilse og si burebejje før de kom inn i lavvoen. Der ble det fortalt eventyret om hvorfor noen rein er villrein og andre tamrein. «Bidos», ei tradisjonell samisk kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt som er samenes nasjonalrett og benyttes som festmat, ble servert og selvfølgelig var det bakt sjokoladekake med det samiske flagget på. Etterpå joiket vi lille larve, bæ bæ lille lam og baby shark», forteller Guro Kjersheim Skogen, styrer i Læringsverkstedet Ervika naturbarnehage i Bjugn.

I barnehagen ble det storslått åpning av vår Gäetie, som er den samiske gammen (lavvo-telt), forrige dagen.

«Det er en drøm som går i oppfyllelse for oss. Vi er takknemlige for den økonomiske støtten vi fikk fra sametinget, og all den dugnadsinnsatsen vi har hatt for å få på plass gammen. Vi er rett og slett utrolig stolte over å ha fått det til. Nå gleder vi oss til at vi skal bruke den for å formidle den samiske kulturen og tradisjonen videre. Barna har joiket og vi har fortalt historie, det var en utrolig fin stund med fellesskapsfølelse for alle.»

I Læringsverkstedet Flekkerøya barnehage ved Kristiansand har de hatt fellessamling med 60 barn i dag.

«Pedagog Heidi snakket om samenes opphav og i hvilke land samene bor. Videre om hva de bruker reinsdyrskinnet til, som klær og sko, og vi hørte på joik og viste flagget. Vi har barn som er tilknyttet samefolket i barnehagen, så her hadde vi fått låne ei ekte kofte. Etterpå spiste vi reinsdyrsgryte laget med fløte & rømme og fargela det samiske flagget», sier Lill Kristin Throne, styrer Læringsverkstedet Flekkerøya barnehage.

Videre vestover, var det markering av Samedagen i Læringsverkstedet Forus barnehage i Stavanger.

«I dag ble barn og foreldre møtt av velkomstplakat, kunst og det samiske flagget. Der lyttet vi til joik, snakket om fargene i det samiske flagget, reinsdyr og lavvo», sier Rebekka Vestbø i Læringsverkstedet Forus barnehage.

«Monica Larsen som er ansatt, hadde en flott samling der hun fortalte litt om samer i dag og før i tiden. Hun viste bilder og benevnte de samiske navnene på klær og utstyr blant annet. Det ble lassokasting med fanging av reinsdyr, eventyret om Villrein og Tamrein og en filmsnutt på smartboarden om samer. Monica er en enestående formidler og barna satt som lys», sier hun stolt.

«Til lunsj i dag var det joikaboller, ikke direkte samisk, men navnet ble godt tatt imot. Ellers har barna jobbet med tema gjennom samlinger, formidling av eventyr/fortellinger og kreative aktiviteter.»

Mona Uglum Osberg, styrer i Læringsverkstedet Flatøy barnehage i Meland nord for Bergen, hadde besøk av en ekte same, og det var veldig stas for barnehagebarna. Lokalavisa, Strilen, var også på besøk og lagde en reportasje.

Feira samenes dag i lavvo med ein ekte same

I tillegg hadde barnehagen stelt i stand en "mangfaldsmiddag" på ettermiddagen. Alle foreldrene tok med seg mat fra hjemlandet sitt. Dermed ble det matretter fra Mexico, Syria, Romania, India og Norge siden noen av barna kommer herfra.

Sist, men ikke minst, må vi ikke glemme Læringsverkstedet Lødingen barnehage i Nordland, som viser bilder fra Samefolkets dag med koking av Bidos, steking av pinnebrød og lassokasting.

En vellykket dag!