LIVET I FJÆRA

LIVET I FJÆRA

Publisert: 21/02/2017
news

Denne vinteren er det «Livet i fjæra» med fokus på alt havet har å by på, som er tema hos Læringsverkstedet Bråvannsåsen i Kristiansand. Hva er vel da mer passende enn et besøk hos den lokale fiskeren?

Denne vinteren er det «Livet i fjæra» med fokus på alt havet har å by på, som er tema hos Læringsverkstedet Bråvannsåsen i Kristiansand. Hva er vel da mer passende enn et besøk hos den lokale fiskeren?

18 barn i alderen 4-5 år gikk hele veien frem og tilbake til Storenes. Strekningen er en kupert, lang strandlinje med svaberg og knauser i Vågsbygd i Kristiansand. En gåtur på cirka 5 km tur/retur. Den lokale fiskeren heter Bjørnar Hansen og han fortalte og forklarte ivrig for barna om fisker og annet liv i sjøen.

Karianne Jahnsen er matansvarlig i Læringsverkstedet Bråvannsåsen og forteller begeistret om en engasjert fisker som hadde mye å lære bort til de små.

«Han var supersporty og stilte opp med flere forskjellige fiskeslag, krabber og kreps. De som ville fikk lov å holde en torsk som var minst 4 kg.! Barna lurte veldig på om han hadde fanget hai noengang, og hva han skulle gjøre med all fisken han hadde fått. De lurte også på om han bodde i fiskebåten, og det var ekstra stas å komme om bord for å se. Dette var virkelig en stor opplevelse for store og små i Læringsverkstedet Bråvannsåsen», sier Karianne.

«Vi fikk med oss både krabber, torsk og steinbit tilbake til barnehagen. Dette brukte vi i fiskesuppa vi lagde på bål neste dag.»

Etter at Læringsverkstedet Bråvannsåsen begynte med kostholdskonsept «Et godt måltid», har de en fast dag i uka med fisk. Da blir grytene stort sett tomme, og de små spiser med liv og lyst.

Jahnsen er kjempefornøyd med alt barna lærer gjennom undring, nysgjerrighet, kunnskap og mestring under temaet «Livet i fjæra» og «Et godt måltid».

«Vi har valgt å sette ekstra fokus på torsken nå. Vi snakker om hvem som bor i havet og hva de spiser. Vi lærer fakta, ser på bilder, lærer sanger og rim og regler om temaet. Førskolegruppa skal dramatisere og fremføre "En ekte lofot-torsk jeg er» for de andre i barnehagen. Vi maler fisker og lager krabber og hummer. Den dagen vi var på tur og besøkte en lokal fisker ble også en stor opplevelse.»

«Et godt måltid» er godt plantet inn i alt barnehagen jobber med innenfor rammeplanen», forklarer hun. Det er flott at vi har så fokus på mat og smak i barnehagen, sier hun.