Vårprosjektet

Vårprosjektet

Publisert: 07/07/2020
blog_post

Da Læringsverkstedet Mariknotten Solkollen barnehage åpnet igjen etter at barnehagene ble stengt på grunn av korona, valgte vi på avdeling Humla Svart, 3-6 år, å ha et miniprosjekt om våren. Her er noe av det vi har gjort den siste måneden.

Blogginnlegg:
Mari Eriksen, pedagogisk leder i Læringsverkstedet Marikotten Solkollen barnehage

Vi startet med å innrede «kuben» til temaet. Vi tok med oss en sag til nærmeste skog, og fikk med oss noen fine store greiner tilbake. Vi printet ut og hang opp plakater over de mest kjente sneglene, sommerfuglene, og humlene. Vi laminerte bilder av fugler vi ofte ser eller hører i nærmiljøet, hang disse opp og lærte fort navnene på dem - det var blant annet bokfink, blåmeis, rødstrupe, kjøttmeis, skjære og linerle. Noen av barna valgte en av fuglene de ville male, og sammen tok vi oss god tid til å se på bildet av fuglen de hadde valgt. Jeg satt fram primærfargene, i tillegg til svart og hvitt, og sammen blandet vi alle fargene de trengte til sitt kunstverk. Det måtte blant annet litt utforsking til for å finne riktig nyanse av den rustrøde fargen på brystet til rødstrupa. Barna tegnet først omrisset med blyant, før de så gikk i gang med penslene. Det ble noen veldig fine bilder, laget av noen veldig stolte barn.

I tillegg til å male, har vi også perlet fugler, sett etter fugler da vi har vært på tur, lastet ned WhatBird-appen og tatt opp fuglelyder så vi kunne høre hvilken fugl som sang. Noen dager kikket og lyttet vi i den store fuglesangboka, noe som har vist seg å være veldig populær også i ettertid. Flere av barna blar stadig i boka og lytter til fuglesangen. Vi har plukket mange buketter med blomster, og lært navnene på flere av dem, fanget sommerfugler med hov og lett etter småkryp under stokker og steiner. Det meste har blitt utforsket, og iveren er stor (som kjent blant de fleste barn) etter å finne alt fra grønne larver til små oransje edderkopper.

Den uken det var verdensdagen for bier (20. mai), plantet vi bievennlige planter i plantekasse, perlet bier og humler og så film fra supernytt om hvorfor bier er viktige. Vi malte bilder med bobleplast og fingeravtrykk og stilte disse ut på veggen ute ved døra til avdelingen.

Det har vært et fint prosjekt å ha nå før sommeren! Det er gøy når 3-åringen nå benevner den lille fuglen med blått hode som blåmeis, istedenfor å bare si «fugl», at barna spør etter fugleboka på tur, er nysgjerrige på hvilken fuglesang de hører, plukker blomster og benevner dem med riktig navn. De smaker på gjøksyra og rødkløveren og sist, men ikke minst, at dette er et prosjekt som har blitt til i et gjensidig engasjement og samarbeid mellom barn og voksne.

God sommer!

Kilder: Appen WhatbirdDenne appen skal gjenkjenne fuglesang, og er rettet mot 5+ år og oppover. Whatbird er enkel å bruke. Gå så nær en kan til der fuglen kvitrer og trykk på opptaksknappen i appen. Sammenlign fuglekvitringen med lydfiler på en server på internett, og WhatBird kan foreslå hvilken fugl det er som synger. Utforsk skogen med denne appen som gjenkjenner fuglesang på egenhånd. Passer suverent til utflukter på våren for både store og små.