Mens vi venter på sola..

Mens vi venter på sola..

Publisert: 09/01/2020
blog_post

Her i nord er vi nå inne i ei mørk og værhard tid. Vi fokuserer derfor nå på tema om mørketid, midtnattsol og nordlys.

Vi undrer oss over disse fantastiske naturfenomenene; mørketid, midtnattsol og nordlys, samt at vi utforsker dem sammen med barna. Det er jo nettopp disse tre nauropplevelsene som gjør landsdelen vår så spesiell og fantastisk.

Det har i mange år vært tradisjon i barnehagen vår å feire solas tilbakekomst når vi er så heldige å se den skikkelig igjen. Dette skjer vanligvis i midten av januar. Da får vi mange flotte turer i vintervær hvor vi går på soljakt og leter etter sola. Når vi endelig finner den, har vi solfest med solboller, solsaft, fruktspyd, solkroner, solsanger, ansiktsmaling og soldisko, og da feirer vi lyset etter alle kunstens regler.

Tidligere år ha det stort sett vært formingsaktiviteter, mat og helse, musikk og turer som har vært knyttet opp mot dette arbeidet, men i år hadde vi på avdeling Pegasus i Læringsverkstedet Bodøsjøen Naturbarnehage, lyst å gjøre dette til et større prosjekt med mer pedagogisk innhold.

Vi lærer om den vakre og kompliserte dansen som foregår- Hvordan jorda beveger seg i forhold til sola. Vi utforsker også hvordan det er at jorda står litt på skrå og på den måten påvirker lyset her nord. Sommerhalvåret er jorda vendt litt mot sola, noe som resulterer i at vi i Nord-Norge får konstant sollys deler av sommeren, mens på vinteren er jorda vendt bort fra sola slik at det da er mørkt her i nord. Vi lærer også om hvordan polarsirkelen faktisk flytter på seg!

Det er også gøy å undre seg over det vakre nordlyset. Kunnskap om hvordan eksplosjoner på sola gjør at små partikler blir slengt ut i verdensrommet for så å bli dratt mot oss av jordas magnetiske kraft fascinerer, og er både magisk og spennende.

I dette arbeidet bruker vi både konkreter, digitale verktøy, eventyr, dans, sang og musikk, ulike formingsaktiviteter, samt at vi leker ut det vi har lært. -Det er nemlig veldig morsomt å leke jordklode som roterer rundt sin egen akse, og enda morsommere ble det når vi skulle rotere rundt sola samtidig! Og har du noen gang prøvd å danse som nordlyset?

Det er spesielt moro å se hvordan barna leker ut ny kunnskap. I frileken inne hos oss, ser man nå dette få mange uttrykk, både gjennom kreativitet og rollelek.

Gjennom dette arbeidet ønsker vi å gjøre barna stolte av den vakre landsdelen vår samt gi dem økt kunnskap -Det er nemlig kult å være nordlending!!

Blogginnlegg:
Hege Eriksen
Pedagogisk leder i Læringsverkstedet Bodøsjøen Naturbarnehage