Sjømat er sunt!

Sjømat er sunt!

Publisert: 11/03/2019
blog_post

“Det er mer gift i fisk, og særlig i fet fisk som laks, enn man trodde”, skrev media etter at det kom med en ny stor forskningsrapport rett før jul. Spørsmålet som reiser seg – og som noen foreldre stiller – er; skal vi fortsette å servere og spise fisk i barnehagen?

“Det er mer gift i fisk, og særlig i fet fisk som laks, enn man trodde”, skrev media etter at EFSA kom med en ny forskningsrapport rett før jul. Spørsmålet som reiser seg – og som noen foreldre stiller – er; skal vi fortsette å servere og spise fisk i barnehagen?

Tekst:
Victoria Lunde
Et godt måltid
Læringsverkstedet

Noen må overordnet passe på at maten vi spiser er trygg, og i Europa har vi blant annet noe som heter EFSA, EUs mattrygghetsorgan. Det er deres rapport det snakkes om. De har senket grensen for tolerabelt inntak for såkalte dioksiner fra 14 piktogram pr. kg. kroppsvekt til 2. Tolerabelt inntak beskriver hvor mye en person kan innta av et stoff hver uke gjennom hele livet uten at det øker risikoen for negative helseeffekter.

Ble dette litt for teknisk, tenker du? Jeg kan være enig, men vi trenger uansett å forholde oss til at matvarer inneholder miljøgifter i større eller mindre grad. Dette gjelder til og med grønnsaker. I denne forbindelse er det et par ting det er verd å merke seg.

  • Det er blitt mindre gift i mat og fôr de siste 30 årene fordi myndigheter og industri er blitt mer oppmerksomme på problemet og har satt inn tiltak(hele 70% mindre enn på 1980-tallet)
  • Erstatter man fisken med kjøtt eller andre matvarer er ikke disse heller uten dioksiner – kjøttdeig for eksempel ligger lavere enn fet fisk, men høyere enn mager fisk
  • Rapporten sier ingen ting om de helsemessige fordelene man har av å spise fisk, og dermed ingenting om ulempene er større eller mindre enn fordelene. 

Så da har helsemyndighetene lagt inn en ny bestilling hos EFSA – «Kan dere vennligst se nærmere på dette siste punktet?» Er det faktisk slik at det fortsatt er sunnere å spise fisk enn å ikke gjøre det – på tross av dioksiner? Tenker det kan være lurt å minne oss selv litt på hvorfor vi er litt ekstra opptatt av havets gull:

  • Proteiner - byggeklosser som er helt nødvendig å få tilført gjennom kostholdet.
  • Omega-3-fettsyrer viktig for hjernens funksjon, og reduserer risikoen for hjertesykdom
  • Vitamin D - opprettholder et sterkt og friskt skjelett. 
  • Vitamin A - viktig for synet og inngår i kroppens immunforsvar. 
  • Jod – viktig for stoffskiftet og for mental utvikling og vekst hos fosteret.

Hjerte, hjerne, syn, muskler, skjelett, immunforsvar, utvikling, vekst og forbrenning? Hele kroppen blir i grunnen ivaretatt om vi gir den fisk – og aller helst fra verdens nest lengste kystlinje, norskekysten.

Nå er det heldigvis slik at ansvaret for hva som er helsemessig forsvarlig og som anbefales ligger hos myndighetene, og det er disse rådene som må være i tråd med både den ene og den andre rapporten. Det er ingen endring fra den kanten – og det oppfordres fortsatt til mer fisk, mindre bearbeidet og rødt kjøtt, mer grønnsaker og større andel grove kornprodukter. Så da gjør vi det sånn, folkens – fortsatt fritt frem for masse variert og god fisk i barnehagene våre!

Og kommer forskerne med ny og oppdatert informasjon, må vi forholde oss til dette. Men enn så lenge er det sunnere å spise mat i dag enn for 40 år siden, og fisk er fortsatt sunt. Med ønske om et fortsatt godt måltid.

https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/1014/Helsedirektoratets%20kostr%C3%A5d%20IS-2377.pdf