Et godt måltid – også for barna!

Et godt måltid – også for barna!

Publisert: 06/12/2017
blog_post

Undersøkelsen Ungkost 3 (2016), viser at 4-åringer fremdeles spiser for lite frukt og grønnsaker. Barns kostvaner tidlig i livet, betyr mye for normal vekst og utvikling i barneårene. De fleste barn spiser mange av måltidene sine i barnehagen. Derfor er det av stor betydning at denne maten smaker godt, er riktig sammensatt og gir gode opplevelser og matglede.

Undersøkelsen Ungkost 3 (2016), viser at 4-åringer fremdeles spiser for lite frukt og grønnsaker. Barns kostvaner tidlig i livet, betyr mye for normal vekst og utvikling i barneårene. De fleste barn spiser mange av måltidene sine i barnehagen. Derfor er det av stor betydning at denne maten smaker godt, er riktig sammensatt og gir gode opplevelser og matglede. Dessuten er matglede et godt utgangspunkt for at barna ikke skal rynke på nesa når maten kommer på bordet. Barn er nysgjerrig på det de skal spise, og jo mer de vet om maten og råvarene, jo mer øker også lysten til å smake.


Rammeplanen
Den nye rammeplanen stiller med sine må og skal, større krav til barnehagens kompetanse og aktivitet i forhold til mat og helse. Blant annet sier den: Gjennom medvirkning i mat- og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse […] Personalet skal legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna.


Tidlig ute
I Læringsverkstedet var vi kanskje derfor litt forut for vår tid, da vi i 2016 etablerte matkonseptet Et godt måltid, i samarbeid med Arne Brimi og Ryfylkekokken Frode Selvaag.
- Vi hadde jobbet en god stund med å utvikle et måltidskonsept, forteller prosjektleder Victoria Lunde. - Og så var det slik at Læringsverkstedet akkurat hadde overtatt overnattingstedet Bøverton i Lom. Lom er jo matbygda fremfor noen, anført av velkjente Arne Brimi. Eieren vår Hans Jacob Sundby, kom tilfeldigvis i prat med Brimi. Hans Jacob hadde sett et potensiale i matserveringen i barnehagene, og spurte Brimi om de skulle finne på noe sammen. Brimi hadde den gangen startet samarbeidet med Ryfylkekokken Frode Selvaag, og sendte ham til Læringsverkstedets prosjektgruppe. Sammen etablerte de starten på Et godt måltid. Konseptet er fundamentert i riktig kost og ernæring for barn, friske og norske råvarer, stolthet over norsk mattradisjon, matlaging fra bunnen av og matglede, forteller hun.


Opplæring av matansvarlige

Siden den spede begynnelsen, har konseptet utviklet seg til et helhetlig og brukervennlig opplegg, med egen opplæring av matansvarlige i Læringsverksted- barnehagene. Det aller første kurset er et introduksjonskurs til konseptet, og inneholder ernæring, IK-mat og økonomi.


– Deltakerne får med tips og råd til hvordan de kan spare tid og penger uten at det går ut over kvaliteten. Vi prøver ut oppskrifter sammen, og de får med seg et sett med basisoppskrifter hjem til barnehagen. Dette tror jeg er en del av nøkkelen til suksessen, sier Victoria Lunde.
– Skal vi få til sunn, velsmakende mat og gode måltidsopplevelser til en akseptabel pris og tidsbruk, er det helt nødvendig med opplæring og kompetanseheving. Derfor har vi også tilbud om oppfølgingskurs for de matansvarlige, hvor temaet er kreativ matlaging, nye oppskrifter og videreførte tips til økonomi og tidsbruk.


Filosofien
Voksne er forbilder og idoler. Derfor er det en selvfølge i Læringsverkstedet, at vi voksne sitter ved bordet og spiser med barna. Det er også en helt selvfølgelig del av jobben vår å spise og smake på det vi blir servert, og å tenke pedagogisk, kreativt og fantasifullt rundt måltidene.
I Et godt måltid, ønsker vi å vise barna mangfoldet i matkulturen, vi vil lage maten fra bunnen av med friske råvarer. Vi vil lage gode, varme retter og vi vil at maten skal være bra for kroppen. Et stabilt blodsukker gir mette og tilfredse barn, klare for lek, læring og utfoldelse. Derfor minimerer vi bruken av tilsatt sukker, og velger råvarer med langsomme karbohydrater.


-Noe brødmat må det være plass til, og akkurat nå forsker vi på sammensetningen av et eget Læringsverkstedbrød i samarbeid med Holli Mølle. Det skal bli smaksrikt, mettende og næringsriktig for små mennesker, sier prosjektlederen.


Barna er matambassadører
Forskning viser at barn har over 10 000 smaksløker, mens vi voksne bare har ca 3000. Nye smaker kan derfor virke overveldende for barna. I Et Godt måltid, legger vi til rette for at barna skal oppleve råvarene og maten med alle sansene. Få kjenne, se, høre og smake. Vi vet at en ny råvare eller rett kanskje må smakes på 15-20 ganger før barnet bestemmer seg for om dette er godt eller ikke. Ingen tvinges til å spise mat de ikke liker – vi fokuserer på å smake, prøve ut og delta i matlagingen og fellesskapet rundt bordet. Det legger et godt grunnlag for matglede, sosiale ferdigheter, kultur og ikke minst matlagingskompetanse.


-Foreldrene forteller at barna snakker om maten de spiser i barnehagen, og de spør ofte etter oppskrifter. Når barna blir matambassadører hjemme, lover det godt for fremtiden, både ernæringsmessig og i forhold til matglede og norsk tradisjonsmat. Da har vi oppnådd mye, sier prosjektleder Victoria Lunde. Hun legger til: – Men i Et godt måltid finnes det uendelig med muligheter – denne jobben blir vi aldri ferdig med!