Den gode starten på barnehagelivet

Den gode starten på barnehagelivet

Publisert: 04/09/2017
blog_post

Mammaen til Leander har senket skuldrene. Det har gått bra. Leander stråler som en sol. En liten perlehvit melketann lyser i et bredt smil, når han ser på pedleder Cathrine og viser henne bilen sin. Det har vært krevende uker både for liten og stor. Mange pappa- og mammahjerter har hatt det tøft, mange småtasser har lengtet litt, og selv for proffe barnehagefolk har tilvenningsukene krevd sitt.

Mammaen til Leander har senket skuldrene nå. Det går bra. Leander stråler som en sol. En liten perlehvit melketann lyser i et bredt smil, når han ser opp på pedleder Cathrine og viser henne bilen sin. Det har vært krevende uker både for liten og stor. Mange pappa- og mammahjerter har hatt det tøft, mange småtasser har lengtet litt, og selv for proffe barnehagefolk har tilvenningsukene krevd sitt.

I Læringsverkstedet Longum Naturbarnehage, startet Leander på 10 måneder, sitt barnehageliv for 5 uker siden. Mamma Linda Brekkemoen, var ikke i tvil da hun skulle velge barnehage for sin yngste sønn. – Jeg kjente godt til barnehagen fra før, og visste at det denne barnehagen ville tilby Leander, var akkurat det jeg ønsket meg. Barnehagen er passe stor, barna bruker naturen hver eneste dag, de får være i aktivitet så mye de ønsker og har behov for, og det legges opp til å bruke fantasi og kreativitet i leken. At de har godt med plass å boltre seg på, er også viktig.


Allikevel var hun spent. Leander er jo ikke gamle karen, så det krever mye av mamma å levere ham fra seg. Heldigvis begynte planleggingen tidlig. Allerede i vår hadde hun oppstartsamtale med styreren i barnehagen, Elin G Skjulestad. – Vi snakket om hvem Leander er, hva han trenger for å være trygg, hva han liker og synes er gøy, hvordan han sover og spiser og andre rutiner han er vant til. Vi snakket også litt om mine forventninger og behov. Vi hadde god tid, og jeg opplevde at alt handlet om at Leander skulle få den aller beste oppstarten i barnehagen.


Så tok pedleder Cathrine Nygård kontakt. - Jeg er Leanders hovedkontakt i barnehagen, og ønsket å bli kjent med både ham og mamma så tidlig som mulig. Trygghet og individuell oppfølging av det enkelte barns behov, står øverst på lista hos Cathrine. – Alt handler om å bli kjent og å bygge et tillitsforhold, både mellom barn og voksen, og mellom oss voksne. For at jeg skal kunne gjøre en god jobb for barnet, er jeg avhengig av at foreldrene tør å være åpne og dele opplevelser, hendelser, inntrykk og annen informasjon om barnet, som vil berøre barnehagehverdagen. Cathrine fokuserer på å være tydelig og imøtekommende i kommunikasjonen, slik at mammaer og pappaer forstår at hos henne kan de komme med alt, stort eller lite.


-Det er jo akkurat dette det handler om, sier mamma Linda. Når jeg går, vet jeg at Cathrine kjenner Leanders behov. Vi har rukket å snakke om hvor mye han har sovet i natt, om at han ikke hadde noe særlig matlyst til middag i går, at den tannen som er på vei klør noe fryktelig, men at den nye lille lekebamsen er veldig stas akkurat nå.


Nok tid er en av nøkkelfaktorene, mener pedleder Cathrine. Ikke bare nok tid for det enkelte barn til tilvenning, men at foreldrene har tid til å snakke om dagen som har vært ved henting, og natten som var ved overlevering om morgenen. – Vi i barnehagen utgjør jo et team sammen med foreldrene, for hvert enkelt barn. Da må vi sette av tid til å snakke sammen, utveksle erfaringer og planlegge sammen. Cathrine er også tilhenger av museskritt. Nye barn må skjermes, og introduseres for andre barn og nye opplevelser i eget tempo. Ett forsiktig skritt av gangen, slik at det er rom for å fordøye inntrykk. Det er godt for foreldre, også det.


Leander sitter på mammas arm. Han vet de skal hjem, men er ikke helt ferdig med å leke med pedleder Cathrine. Han sender henne et lureblikk og prøver å få henne med på en siste lekerunde. Nå er barnehagelivet på vei til å bli rutine, men mamma Linda vet at det kan komme dager der Leander ikke er like fornøyd som i dag. Det er greit, for han er trygg i barnehagen, og det er hun også. Cathrine har sørget for det.