Stolt av jobben min!

Stolt av jobben min!

Publisert: 18/09/2017
blog_post

Som arbeidssøkende og klar for nye utfordringer, satte Læringsverkstedet og spesielt Hjerteprogrammet seg dypt i meg i fjor høst. Sosial kompetanse og gode relasjoner er noe som jeg alltid har vært opptatt av. Jeg ser at dette er det aller viktigste som skjer i en barnehage.

Monika Jonsdal, Pedagogisk leder i Læringsverkstedet Nerby barnehage

Som arbeidssøkende og klar for nye utfordringer, satte Læringsverkstedet og spesielt Hjerteprogrammet seg dypt i meg i fjor høst. Sosial kompetanse og gode relasjoner er noe jeg alltid har vært opptatt av. Jeg ser at dette er det aller viktigste som skjer i en barnehage. Hvis vi ikke har det godt inni oss, eller har noen å ha det bra sammen med, kan resten også virke litt meningsløst. Derfor er det godt å jobbe i en barnehage der Hjerteprogrammet, og nettopp dette med sosial kompetanse er hjertet i pedagogikken vår; En god barnehage!!

En god barnehage gjenspeiles i trygge og engasjerte voksne, med et hjerte for det de holder på med. Barn tilbringer store deler av sitt liv i nettopp barnehagen og vi som voksne har et enormt ansvar for det kjæreste folk har. Vårt motto i Læringsverkstedet er «Vi skal ha et hjerte for deg, slik at du kan bli den beste utgaven av deg selv». Hvordan kan vi kvalitetssikre at dette store og viktige budskapet blir overholdt? Det skal jeg fortelle dere nå; Hjerteprogrammet!

Hjerteprogrammet er selve kjernen i vår pedagogikk. Barna skal føle seg verdifulle og sett hver eneste dag i barnehagen. Dette er et ansvar som kan føles skremmende og stort, men med Hjerteprogrammet godt «under huden», føler jeg at vi praktiserer dette hver dag. Hjerteprogrammet er utvikling av sosial kompetanse, og det er i hverdagen vår dette skjer. Det læres hele tiden! Vi snakker med hverandre, vi roser hverandre, vi klemmer hverandre, vi ser og anerkjenner hverandre.

Hverdagen suser avgårde, men når jeg tenker på alt vi gjør i løpet av en dag, kan vi gå ut døra med hevet hodet. Selv om mottoet vårt innebærer et stort ansvar, så er det allikevel så lite som skal til. Øyekontakt over bordet ved måltidet kan være nok til at et barn føler seg sett den dagen, et klapp på skuldra når noen har gjort noe bra, en god klem når barnet kommer om morgenen eller et fang å sitte på når dagen er lei. Å lese for barnet når savnet etter mamma og pappa er altoppslukende, gi dem en «high five» når noen hjelper sidekameraten med skoene, og gi en tommel opp når barnet løper så fort den kan over lekeplassen. Å gi et plaster og en liten blås når såret er vondt, en strykende hånd når feberen er høy og le sammen når noe er morsomt. Dette ER hjerteprogrammet i praksis. 

Med hjerteprogrammet som grunnpilar skapes et felleskap, et felleskap mellom ansatte, foreldre og barn. Vi skaper gode relasjoner, vi er venner, vi har omsorg for hverandre, vi leker sammen, vi respektere hverandre og vi har det moro sammen. Relasjoner mellom oss kollegaer og foreldre er like viktig som relasjoner mellom barna. Måten barn lærer på er å se oss voksne i positiv samhandling med andre voksne og barn. For at barna skal føle seg trygge må foreldrene også føle seg sett og hørt. Trygge foreldre, trygge barn.

Alle barn skal føle seg sett og verdifulle. Ved hjelp av hjerteprogrammet blir dette overholdt og gjort hver eneste dag. Jeg er stolt av jobben min: Vi får verdens viktigste verdier til å vokse!