Et Godt Måltid i Læringsverkstedet

I samarbeid med Arne Brimi og Ryfylkekokken Frode Selvaag, har Læringsverkstedet utarbeidet matkonseptet Et Godt Måltid. I Et Godt Måltid har vi har fokus på kortreist, hjemmelaget og sunn mat, mattradisjoner, ulike matkulturer og sist men ikke minst matglede!


Matkultur og læring
Mat er en viktig kulturbærer og læringsplattform. Et godt måltid bygger på norsk kulturarv og bruk av enkle og lett tilgjengelige råvarer. Vi ønsker å gi alle barn i Læringsverkstedet gode opplevelser og erfaringer med sunne hverdagsmåltider og matkultur, samt dialog og samtaler hjemme. Vi ønsker at barna i våre barnehager skal være kunnskapsformidlere og inspiratorer når det gjelder bærekraftig mat og matglede. Vi har fokus på økt bevissthet rundt friske råvarer, hvor de kommer fra, hvordan de dyrkes, og hvordan vi kan ta vare på næringsinnholdet og de enkle, gode smakene.

Maten smaker best når du spiser den sammen med andre!
Målet vårt er at barna ikke bare skal bli glad i mat, men også oppleve gleden ved å lage og spise den sammen med andre. Hver dag jobber vi for at måltidet skal bli en arena for gode opplevelser, samtaler, refleksjon, læring og fellesskap for alle barn og voksne i Læringsverkstedet. Vi skal rett og slett vise barna alle verdiene et godt måltid kan gi oss, og hvor mye fint vi lærer av å dele det med andre!

Matansvarlig i hver barnehage
Alle Læringsverkstedets barnehager har en dedikert matansvarlig. I Læringsverkstedet Heimdalenga barnehage er det Lars-Erik Arnesen som har denne viktige oppgaven. Lars-Erik forteller at han ønsket å bli matansvarlig først og fremst fordi han liker og lage mat, og han er interessert i mat.

«Jeg ønsket å bli matansvarlig i Læringsverkstedet Heimdalenga for å lære masse innenfor både Et Godt Måltid og om mat og smak generelt», sier han. Han liker godt å lage mat til familien, og synes det var spennende med nye utfordringer. Det første Lars Erik gjorde som matansvarlig, var å være med på kurs med Ryfylkekokken, Frode Selvaag.

«Jeg kom hjem med masse inspirasjon og gikk i gang med det samme. Som Frode sa på kurset; Det er ikke barna som blir din største utfordring, det er din egen personalgruppe!» forteller
Lars-Erik.

Så han gikk i gang med å inspirere og informere på første personalmøte. Til Lars-Eriks store glede var alle villige til å engasjere seg i konseptet med det samme. Etter tips og råd fra Frode, gikk de til innkjøp av en del ting som gjorde hverdagen lettere for både barna og personalet.

«Foreldrene virker svært positive. De er generelt veldig opptatt av mat i barnehagen, og de er veldig fornøyde med at vi har mer varmmat nå enn tidligere» sier han.

«Måltidsituasjonen er en utmerket pedagogisk arena, og barna synes det er spennende å få være en del av matlagingen, det er til enhver tid barn rundt meg på kjøkkenet. Jeg tror dette er viktig for å pirre nysgjerrigheten deres, vi lukter, smaker og snakker om råvarene.»

«Jeg merker stor forskjell på at barna er mer positive til å smake og det å prøve nye smaker nå etter å ha jobbet med dette en stund, enn det de var til å begynne med. Barna har utviklet en interesse for mat og smak. De lærer hvor maten kommer fra, om ulike vekstforhold og navn på forskjellige matvarer».

Bærekraftig mat og mindre matsvinn
Lars-Erik merker at bevissthet rundt bestilling og laging av mat, samt kreativ tenkning rundt rester, gir mindre matsvinn. Dette gir barnehagen en bedre kontroll på det økonomiske, så det er mange fordeler med å jobbe på denne måten.

«Vi skal nå i gang med å anlegge kjøkkenhage, så da blir det enda mer fokus på matkunnskap, råvarer og hvor maten kommer fra.

Helsefremmende barnehager
Mat, hvile og aktivitet er viktig både for ansatte, barn og foreldre. I Læringsverkstedet Heimdalenga ser de en svært positiv utvikling av arbeidet med Et Godt Måltid.

«Vi er med i et prosjekt som heter helsefremmende barnehager der det er fokus på sammenhengen mellom mat, aktivitet og hvile. Det har vært mindre sykefravær blant barna etter at vi kom i gang med Et godt måltid. Det er nok mange ulike årsaker til disse resultatene, men jeg er overbevist om at vårt konsept er en viktig bidragsyter!» sier Lars-Erik.