Skrevet 15. mar. 2020 av Kari Kragset

Vår digitale barnehage!

Nyheter

I disse koronatider har vi en helt annen hverdag - hvor vi blant annet driver barnehage fra hvert vårt hjem. Dette er og var en anledning til å oppmuntre og motivere barn, foreldre og ansatte.

Blogginnlegg:
Gunhild Ekornrød Sæterstøl
Styrer i Læringsverkstedet Harmonien DoReMi barnehage

Jeg ser at det gjøres så mye spennende og godt arbeid rundt i barnehagene som blir delt på Facebooksider og Yammer. Det er bilder og filmer som viser eventyr og sanger, påskejakt, kjente figurer og steder for barnehagebarn osv. Barnehager deler sider fra andre aktører med tips og ideer, digitale arrangementer. Alt for å bidra til at foreldre og barn skal oppleve å bli ivaretatt i denne tiden hvor barna ikke kan være i barnehagen. Og foreldre setter så stor pris på det.

Så har vi MyKid– som kun hjemmene og barnehagens ansatte kan komme inn på. Der er jeg sikker på at det foregår mye som ikke andre får se. I alle fall gjør det hos oss i Læringsverkstedet Harmonien DoReMi barnehage. Så tenkte å ta dere med en tur inn i det.

Første dagen barnehagen holdt stengt fikk jeg en mail fra en mor.

Heisann!

All honnør til deg og dine i denne perioden!

Dere har vært gode på informasjon, og dere har vært opptatt av hygiene da alt dette startet!

Hvis jeg kan komme med et tips, så tror jeg dere vinner alle foreldres hjerter hvis dere etterhvert får ped.lederne til å legge ut et lite tips pr dag eller en god ide til noe å gjøre!

Dagene kommer jo til å bli lange.

Stå på!!!

Og dermed var vi i gang!

En av våre prosjektpedagoger startet med «Bente og Tambars videoblogg». Bente sier om den:

Hver dag i denne koronaperioden har jeg lagd en videoblogg. Sammen med Tambar, min lille kompisdukke, har vi sydd sammen en sending for barn, foreldre og ansatte i Læringsverkstedet Harmonien Doremi. Det startet med et pang, og foreldre og barn sender inn bilder og tegninger av hva de driver med. Nå er også ansatte engasjert og sender inn bidrag til meg som jeg setter sammen i iMovie. Legger på musikk, kommentarer og fungerer som en slags programleder.

Målet mitt var å skape en fellesskapsfølelse for barna, selv om de ikke ser vennene sine hver dag, eller alle de voksne som de er så glade i, så vet de at vi er der.

I fredagens sendinger har jeg samlet opp barna som har bursdag gjennom uken. Foreldre sender bilder av barnet, de ansatte på barnets avdeling filmer og sender inn en gratulasjon og til slutt synger Tambar bursdagssangen for barnet.

Håper noen blir inspirert slik jeg blir inspirert av dere andre som deler.

Hver dag sitter barna og deres familier samt ansatte og venter på dagens episode– dagens høydepunkt for mange. Vi får så mange positive og rørende tilbakemeldinger på bloggen. Og jeg tror den gjør at vi har så fornøyde foreldre, som kjenner seg ivaretatt og sett i disse tider.

Det er mange ansatte som bidrar i bloggen. Noen finner frem ukulelen si og synger sanger som blir sunget på avdelingen, noen leser fra en bok, andre kommer med tips til aktiviteter, eksperimenter etc som kan gjøres ute og inne. Det sendes bilder og videosnutter. Vi lærer familien hvordan de kan lage animasjonsfilmer på appen PuppetPal HD. Vi har også våre faste fredagssamlinger med i bloggen, og det er et stort utvalg av ansatte som sender inn– pedagoger, fagarbeidere, assistenter, støtteassistenter, vikarer, timevikarer. De ansatte byr på seg selv, er kreative og mange går langt utover sin komforsone.

Vi blir jo mer kjent med de ansatte her også, ser litt av privatlivet deres der de bor, barna de har osv.

Det tar jo nesten av, og jeg er så stolt av den flotte gjengen vår!

Men vi gjør mer enn videobloggen.

MyKid

Alle avdelinger legger hver uke ut litt i MyKid – på «postit», «dagen i dag» eller Nyhetsbrev.

Dette er ofte tips til aktiviteter familiene kan gjøre hjemme, tilpasset aldersgruppen. Men også hvordan barnehagedagen er i barnehagen, og hva vi gjør kan være tips til struktur for hverdagen hjemme. Vi opplever når vi har ringt familiene, at det er de som klarer å ha en struktur på hverdagen som klarer seg best hjemme.

Noen legger ut videosnutter av sanger som synges på avdelingen, ansatte har digitale samlingsstunder, vi møter avdelingsfigurene våre osv.

Vi sier også noe om hva vi ansatte jobber med nå som vi er hjemme.

Facebook

Vi har en Facebook-side hvor vi legger ut litt av hva som er i videobloggen, deler tips, ideer og arrangementer vi anbefaler. Gjerne knyttet opp til vår DoReMi profil.

I tillegg har vi ansatte en lukket Facebookgruppe hvor vi er litt sosiale sammen. Men også hvor webinarer, artikler, aktuelle nettsider blir delt som faglig inspirasjon til ansatte.

Videosamtaler og telefonkontakt

Vi har ringt alle barna og foreldrene, minst en gang. Og det gjør godt både for foreldre, barn og ansatte å høre og se hverandre.

Vi har økt vår digitale kompetanse mange hakk. Vi har ped.ledermøter, fagmøter, avdelingsmøter, SU-møter osv på ulike digitale plattformer. Teams, Facetime, Skype, Messenger. Det er godt å kunne se hverandre, ikke bare høre stemmen, selv om det også er kjekt.

Det var litt om hvordan vår digitale hverdag er blitt i disse koronatider. Vi gleder oss stort til vi kan få barnehagehverdagen vår tilbake, selv om vi kommer til å savne noe av alt det flotte som vi nå deler i MyKid. Men kanskje vi kan fortsette med noe av dette seinere også– vi ser jo at vi kan!


Noen linker på Facebook-siden vår:

https://www.facebook.com/harmonienbarnehage/videos/898441420628695/

https://www.facebook.com/harmonienbarnehage/videos/1419991521516159/

https://www.facebook.com/harmonienbarnehage/photos/a.132449840788980/520396468660980/?type=3&eid=ARDDWp_ibqFAc1w2q-YPSwKFQBDUZTTEVzvlOtSQrX4_jvz9JZMpkK7FQfoAhySt-3jxxkyU4m4H4rEL&__xts__%5B0%5D=68.ARCXHQE68kFkycZyui98CM7d95BW479HyeGoJlTeU7-wI0ZqphPQ8WdMf-Ge5QKecBg2p3ncbLsGbaInQdmjAcIfkvVvv9hv5DrMGCqHykRFrWnIR5bNLdQ7YpLUfTs6EHHTxgGyTNJubZxA6vFfFLg0O-S6PNXHGko30egmRNUzo2NnSnzixZpp7Zt4jghLZ3iqZ5I-Kxg-qSfHyYzcPnOfWU4JWeiIvhQLUdceCac5vw5C4fJR2FZvxI0sEzFRWiPqBV3e-I89OeQ5TQQz-klCpao0Wnfbh7973pB0GGWe26tLKlJclH6TkL0la5hldXsTb127-oun6KnQXJNqRhM&__tn__=EEHH-R