Skrevet 16. apr. 2025 av Kari Kragset

Ut på tur – et matminne

Foreldretips, Mattips

Våren er her, og da er det ekstra fint å kunne lage seg noe mat ute. Her kommer et tips, som også er et barndomsminne for meg, med mestringsfølelse og skjerpet appetitt i frisk kald vårluft - rett og slett et fint matminne.

Skrevet av Frode Selvaag

Da jeg var liten så var det fast tradisjon på våren, gjerne rundt påske, å få lov til å koke egg ute når man var passe stor nok til det. Jeg tipper jeg var 7-8 år. Vi hadde høns så egg var ikke noe problem. Plass ute hadde vi også, men spørsmålet var; hva skulle man koke egget i?

Da hadde mamma idéen om å koke egg i en tom hermetikkboks. Eneste maten på boks som jeg er oppvokst med, ja, det var Vesteraalens Fiskeboller. Så det ble fiskeboller til middag den dagen og dagen etter, og så ble det kokt egg ute på nevnte boks.

Spenningen var stor, det å finne en sikker plass for å tenne opp et lite bål bare ved bruk av kvister, tørt gras og kongler. Så var det å finne vann, koke opp vannet i boksen, passe på fyren i bålet og når vannet kokte, skulle eggene oppi!

Hvor lenge skulle de koke? Jo, vi hadde jo klokke og tok tida. 9 minutter, da var eggene hardkokte. Så var det viktig å ta boksen bort fra varmen og tømme ut vannet på gresset. Der lå eggene, og de måtte bli litt kaldere før vi klarte å skrelle dem og smake på resultatet. Og ja, eggene smakte ekstra godt! Her var det mestringsfølelse, skjerpet appetitt i frisk kald vårluft - rett og slett et fint matminne!

Vil du skape et slikt matminne? Nå vet du hvordan det kan gjøres!

Fun fact:

Vesteraalens fiskeboller lages på samme måte nå som da de startet i 1912.

Fiskebollene inneholder norsk fisk og er et glimrende eksempel på et godt produkt med få og helt naturlige ingredienser

Har du ramsløk der du bor? Plukk ramsløk, finhakk ramsløken og bland inn smør som har romtemperatur. Da har du ramsløksmør som kan tas med i en liten boks. Ha dette på egget når det er nykokt. Kan nesten ikke bli mer vårstemning da!

HUSK: 15. april til 15. september er det forbud mot bålbrenning i skog og mark. Det er derfor viktig at du sjekker med kommunen om lokale regler, og ikke minst - bruk hodet angående bålbrenning!

Kanskje dette kan være en fin måte å koke egg på bålpanna?

Les mer her: https://brannvernforeningen.no...