Skrevet 22. apr. 2022 av Kari Kragset

Tips til hvordan små og store kan gjøre ryddingen til en positiv opplevelse

Hvordan kan små barn være delaktig i ryddingen hjemme og i barnehagen? Gjør rydding til en gøyal aktivitet for små og store.

Det kan være kaos hjemme med smårollinger løpende rundt med leker over alt. Du kjenner deg kanskje igjen i dette? Men prøv å bli rollemodeller for barna. Hjelp og motiver barna til at det blir lystbetont å rydde opp lekene sine selv. Kanskje kan barna være med å bestemme hvor tingene hører hjemme.

Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre ryddingen til en oppmuntrende aktivitet, for både små og store.

Musikk:
For å sette i gang med ulike ryddeaktivtiter er musikk en ypperlig anledning til å skape god stemning. Hva er det barna liker å høre på? Sett på favorittmusikken og syng med!

Brette klær:
Kleshaugen venter. Hva med å brette klær sammen? Finn alle sokkene og samle dem i en liten bunke. Be barnet om å finne riktig par. Stort sett er det alltid en eller annen sokk som er alene, kanskje har barnet et forslag til hvor vi kan samle disse?

Sorter leker:
Det er lurt å lære barna at leker som; biler, dukker, tegnesaker eller lego m.m skal ryddes og legges på faste plasser, her blir det læring i riktig sortering.

Dette kan også gjelde for uteleker.

Esker eller bokser:

Mange spill og leker kan kategoriseres. Bruk gjerne kasser, bokser eller f.eks. pappesker og gamle isbokser. La barna være med og skriv/tegn tydelig merkelapp for hver eske slik at barna lett kan sortere de ulike tingene.

For eksempel kan disse merkelappene være:

o Puslespill, kortspill, brettspill.

o Biler og annet fremkomstmiddel.

o Dukker

o Uteleker som ball, ringspill, boccia.

o Playmo

o Lego/duplo

o Byggeklosser

o Bøker

Bruk et teppe/pledd til lekene:

Legg et teppe på gulvet og lek f.eks med legobrikkene oppå teppet. Når leken er ferdig, kan barna være med å brette sammen teppet/pleddet med legoen og legge det hele oppi en kasse.

Du kan også sy et teppe. Klipp ut en sirkel, f.eks 1.5-2 m i diameter og sy en løpekant med snor i kanten av sirkelen. Barna leker oppå teppet og når leken er slutt, legger man lekene i midten og snører sammen teppet.

Gjenbruk:
Barna vokser fra leker og klær i en rekordfart. Her kan barna være med å bidra til at andre kan få nytte og glede av tingene de selv ikke bruker lenger. Dette er meningsfullt og givende.

«Den største gleden man kan ha, det er å gjøre andre glad»!

· Lever tingene til Fretex, loppemarkeder eller lignende.

· Ha en byttedag i barnehagen.

· Gi leker og klær til frivillige organisasjoner

· Lever til noen som vil arve

Rutiner når man kommer hjem:
Barn liker å klare selv. Ha knagger og hyller i gangen i barnets høyde så kan barnet selv henge opp jakker og sette bort sko. Vi voksne er rollemodeller. På vinterstid er det ofte mye klær og jakker, luer, hals, votter og hansker må finne riktig plass.

Å bære sin egen ryggsekk er også noe barna kan bidra med å klare selv, fra de er ganske små.

Førstemann:
Hva med å lage en ryddekonkurranse? Hvis det f.eks er playmo eller dukker som ligger strødd overalt, så kan man ha en liten konkurranse. Hvem er raskest til å rydde? Kanskje barn mot voksen- slik at barnet eller barna opplever å bli først ferdig.

Belønning:
Å være sammen med barna og finne på noe spennende i lag er mer verdifullt for barna enn å belønne barna med materielle gaver.

Les en bok sammen, gå en lekeplass, sykle en tur, ha en spillkveld eller tegn et hjerte på hånden, når barna har hjulpet til. Kanskje barnet tegner et hjerte på hånden til den voksne?

Å gi «High five», god klem, ros og oppmuntrende ord er viktig og oppmuntrende.

Kvalitetstid med voksne er ofte det beste barna kan få.

Kilder:

https://www.aftenbladet.no/forbruker/i/5G4Vw1/ukens-tips-slik-holder-du-det-ryddig-hjemme

https://hus.no/vedlikehold/rydde-tips

https://www.klikk.no/foreldre/smabarn/hvordan-laere-barna-a-rydde-2379044

https://www.libero.no/barnet-ditt/artikler/smabarn/lare-seg-a-hjelpe-til-tidlig-/


FLERE ARTIKLER:

Her kommer noen tips til hvordan du som forelder kan være med å legge til rette for mestringsglede.

De minste barna har stor glede av turopplevelser om vi tilrettelegger for det. Vi ønsker å gi barna en følelse av gode erfaringer som de kan bygge videre på i livet.

Vi har samlet sammen en mengde aktiviteter man kan gjøre hjemme med barna.