Skrevet 16. apr. 2024 av Kari Kragset
Tips og triks for en god start på dagen med barna
Unngå kaos på morgenkvisten, utnytt morgentimene og få en god start på dagen med barna. Dette kan skape en hyggelig arena for alle sammen, både for deg selv og barna.
Mange føler seg nok litt ekstra stresset og hektisk når faste rutiner og barnas morgenstell skal på plass. Det å komme seg ut av døra i riktig tid kan være krevende når man har små barn.
Her er tips til deg som kan være til hjelp i morgentimene med de små.
Søvn:
Morgengretten, sa du? Å starte dagen der barn og voksne er trøtte og grinete, det er oppskriften på stress, og mangel på søvn går fort ut over humøret. God søvnrytme og gode leggerutiner er viktig, for med nok søvn får en god hvile som gir energi til en ny dag, dette gjelder både for barn og voksne.
Klargjør ting dagen i forveien:
Så lurt å gjøre ferdig alt av nødvendige ting dagen i forveien. Dette gjør at tidsskjemaet blir mindre stramt.
Ta frem klær barnet skal ha på seg og eventuelt kan barna være med å velge. «Vil du ha grønn genser eller gul genser»?
Sjekk værmeldingen dagen før og planlegg etter været. Ta også frem ytterklær og sko.
Hvis barnet skal på tur, kan det være greit å sjekke at alt er på plass i sekken. Er vannflasken og sitteunderlaget på plass?
Gjør ferdig nistepakken kvelden før. Bruk matboks slik at maten holder seg frisk i kjøleskapet natten over.
Første mann opp!
Utrolig tilfredsstillende å våkne opp tidlig, før barnet blir vekket, noe som kan skape ekstra tid til deg selv. Hva med favorittsangen på ørene? Bli ferdig på badet, ta en kaffe, senk skuldrene og få overskudd til en ny dag. Da blir det så mye koseligere både for deg og barnet.
Morgenrutiner:
Bruk tid til å vekke barnet. «Har du sovet godt?» «I dag skal vi gå på tur», «Du skal til mormor i dag» og så videre. La barnet gjøre akkurat de samme tingene du gjør. Gå på do, vaske seg eller dusje, ta på klærne, spise frokost, pusse tenner, prøv den samme strukturen hver dag. For de yngste barna må man justere litt.
Dette gir stabilitet og mulighet for å komme inn i faste morgenrutiner. For barnet kan dette bli til gode vaner for fremtiden.
Lek:
Det er alltid gøy med lek og moro. Hva med å gjøre morgenstellet til en lek? Bruk stoppeklokke og lek hvem som kler på seg raskest. Eller leken er at innen 5 minutter skal ytterklærne være på. Hva med at barna kan telle knapper på jakka, eller ruter på skjorta eller striper på genseren? Eller syng en sang med barna mens klærne kommer på.
Lek og læring henger tett sammen siden barn søker mening i alt de gjør, og de uttrykker seg gjennom leken. Husk, noen ganger er det kanskje greit å ikke ha for mye konkurranse.
En god frokost:
Trivselen rundt matbordet og opplevelsen ved å lage og spise maten sammen er viktig, også når det gjelder frokost. Tenn et lys, vær sammen, snakk om det som skal skje i løpet av dagen, skap god stemning og nyt frokosten. Kanskje barnet vil være med på å lage frokost?
Frokosten har en positiv betydning for barns læring, spesielt for de yngre barna.
Les mer om «Et godt måltid» her.
Godt samspill:
Noen ganger er barnet dypt konsentrert i f.eks et puslespill, lego, playmo eller lignende på morgenen, og det er frustrerende når de voksne avbryter leken. Du forteller f.eks at nå må vi ta på oss ytterklærne, mens barna bare vil leke videre.
Å ha tydelige rammer gir trygghet og skaper ro mellom barn og voksne, og det inviterer til et godt samspill. Barna vil ofte samarbeide når du setter ord på følelser og forklarer hva du står for. Det kan være enklere når en er enig på forhånd, da går det som oftest lettere.
Legg bort TV, mobil og nettbrett:
Skjermbruk er en del av hverdagen, og mange barn elsker TV, iPad og mobil, også på morgenen. «Kan jeg se på TV?» «Kan jeg spille på mobilen din?» «Kan jeg spille på iPaden?» Vi voksne bruker ofte skjermer, noe som igjen smitter over på barna. Å sette barna foran en TV slik at de voksne får konsentrert seg om å rekke over alt, kan derfor være veldig fristende.
Legg bort TV, iPad og mobil på morgenen, vær en god rollemodell for barna og vis tilstedeværelse og nyt de små øyeblikkene på morgenkvisten.
Les mer om «Skjermbruk for små barn» her.
«Hjelp, vi har forsovet oss!»
Noen ganger kommer man for sent på jobb og i barnehagen fordi det kan være ganske travelt når alt skal gjøres på en gang før man smått om senn kommer seg ut av døra.
Hvis du kjører bil på morgenen, kan du ha en «frokostmatpakke» til barnet hvis de er store nok. Våtservietter og en liten klut kan være lurt å ha når man må vaske småsmuler og munn før barnet kommer i barnehagen.
Belønning:
Små og store blir mest mulig motivert ved å få ros og oppmuntring, gi f.eks «High five», en god klem og oppmuntrende ord er betydningsfullt for barnet.
Kvalitetstid med voksne er det beste barna kan få på morgenen, noe som kan gi barna både anerkjennelse og stolthet.
Kilder:
https://www.nrk.no/livsstil/seks-tips-for-a-unnga-kaosmorgener-1.12747548
https://www.klikk.no/foreldre/20-tips-for-a-unnga-morgenstress-2350795
https://www.klikk.no/foreldre/skolebarn/gode-morgenrutiner-2441930
Hvordan kan små barn være delaktig i ryddingen hjemme og i barnehagen? Gjør rydding til en gøyal aktivitet for små og store.
Gjør rydding til en positiv opplevelseFysisk aktivitet og bevegelsesglede er en fantastisk mulighet der barn og voksne er sammen om å skape mestringsfølelse, lek og samspill. Barna vil like det!
Her er noen tips til aktiviteter.Yoga styrker både kropp og sinn. Hva med å prøve dette hjemme? Det å kjenne sin egen kropp og kunne bruke den på ulike måter, det gir mestringsfølelse og glede.
Her kommer det noen øvelser dere kan gjøre sammen med barna.