Skrevet 12. apr. 2022 av Kari Kragset

Stort engasjement for flyktninger fra Ukraina

I Isfjorden nær Åndalsnes er det et enormt stort engasjement fra bygda, og nesten 500 personer gikk i fakkeltog for å ønske de første flyktningene velkommen. Læringsverkstedet Rabben Naturbarnehage inviterte barn og voksne fra Ukraina til barnehagen. Et fantastisk møte i hjertekulturens ånd.

«Det virket som om både barna og de voksne koste seg. De syntes det var godt å kunne møtes utenfor mottaket og ville gjerne komme igjen. Jeg er veldig glad for at vi satte i gang dette, og håper vi får til jevnlige treff i tida som kommer», sier styrer i Læringsverkstedet Rabben Naturbarnehage, Heidi Heen Brovold.

I begynnelsen var det mye som skulle på plass for at bygda skulle kunne hjelpe flyktningene fra Ukraina.  

En av de første ukene etter at krigen brøt ut, opprettet Hero, på oppdrag fra UDI, et mottak i bygda, med plass til rundt 250 – 300 flyktninger, og de åpnet akuttmottaket for flyktningene i et sommermotell. Kommunal flyktningekoordinator og en tolk var på plass i Isfjorden. Barnehagen ville bidra til et tilbud for barn og voksne som nå er på flukt.

«Jeg tok kontakt med kommunen i forrige uke og foreslo at vi ønsker å gi flykningene et lite fristed i barnehagen. Vi vil ha et lavterskeltilbud der voksne kan treffes og barna kan leke. Dette synes kommunen var et bra forslag, og nå åpner vi opp barnehagen etter stengetid, foreløpig én dag i uken, slik at barn og voksne får komme seg litt ut av mottaket og treffe andre, sier Brovold. Plakat på russisk ble hengt opp og tolken informerte foreldrene.

Styrer Rabben

Foto: Styrer i Læringsverkstedet Rabben Naturbarnehage, Heidi Heen Brovold.

I forrige uke var det første barnehagetreffet i gang.  

«Vi tok imot i porten og det kom mange, både voksne og barn, samt noen eldre søsken. Til sammen kanskje 10 voksne og 10-15 barn.  Vi hadde stekt vafler og bakt kake, kaffe og saft fikk de også servert.  De var litt ute i sola og inne på aktivitetsrommet og på de to småbarnsavdelingene i 1. etasje av bygget. Vi hadde satt fram en del leker og barna utforsket og lekte. Det var trygt for barna med foreldrene til stede. Tre foreldrepar i Rabben kom også med barna sine.  En av dem snakket godt russisk og det var jo helt gull. De fleste snakket brukbart engelsk, så det gikk fint å kommunisere», forteller Brovold.  

«De syntes det var godt å kunne møtes utenfor mottaket og ville gjerne komme igjen. Vi prøver å få til dette hver torsdag, kanskje også tirsdager, hvis behovet er der. Vi fikk jo spørsmål om barna bare kunne starte i barnehagen nå. Hos oss er det helt fullt, så det måtte vi beklage. Men de kan gjerne komme på besøk, og det er helt greit å benytte uteområdet på ettermiddagstid, kunne vi fortelle.»

I bygda har folk virkelig vist sympati og støtte for å hjelpe.

«Lokalsamfunnet har i stor grad engasjert seg. Hygieneartikler, datautstyr, klær og mye annet de sårt trenger, er blitt samlet inn fra folk som bor her i Isfjorden», ytrer Brovold.

Rabben sko
Rabben ute
Rabben inne

Å snakke med barn om krig kan være vanskelig. Redd Barna har gitt noen gode råd som vi tenker kan være en fin veileder for våre barnehager også.