Skrevet 13. jun. 2024 av Kari Kragset

Sommeraktiviteter for barn

Foreldretips

Sommeren står for tur og mange har kanskje ikke så mye å rutte med når det gjelder det økonomiske. Lag en flott sommer uten for store kostander for familien. Barna vil like dette at man er sammen og skaper gode relasjoner. Her kommer noen tips til sommeraktiviteter dere kan gjøre sammen.

BUA:
Visste du at barn og ungdom kan låne utstyr til sport og friluftsliv helt gratis på BUA? BUA er en ideell organisasjon som jobber for å få flere til å prøve ulike aktiviteter, bli mer fysisk aktive og få god helse.
BUA-ordninger er over hele landet, og det er en oversikt over hvor man kan låne og hva man kan låne på hjemmesiden: www.bua.io/utlansordninger.
Her finner man alt fra bæremeis, pulk, telt, turutstyr og kano m.m.

Hva man kan låne varierer fra sted til sted.

Dette gir en perfekt mulighet til å låne utstyr gratis slik at barna kan bli mer glad i omgivelsene naturen har å by på. En super mulighet til å prøve flere ulike typer aktiviteter.

Telttur:
Å campe ute med telt og oppleve naturen på sitt beste, er en fin ting å gjøre sammen med barna. Pakk telt, sovepose, diverse klær og utstyr, mat og drikke til turen. Kanskje du har en hengekøye eller man kan sove under åpen himmel? Hvis man ikke har telt eller hengekøye, kan man søke på BUA. (Les BUA i punkt over.)

Badetur:
Hva med å dra på badetur? Det finnes mange fine bademuligheter, om det er en strand eller et tjern på et nærliggende sted. Ha med egen mat, håndklær og badetøy. Hvis du har med for eksempel en ball, badeball, frisbee eller diverse leketøy er dette fine aktiviteter for barna.

Hvis dere er nær et stille vann kan dere lære barna å kaste fiskesprett.

Stolpejakt:
Lyst til å bli kjent med nye steder i nærmiljøet? Gjør opplevelsen ekstra spennende med stolpejakten - superenkelt og ikke minst en gratis aktivitet som fenger både store og små. Flere kommuner er med, og hensikten er å gå på jakt etter stolper som er plassert ute i naturen. Klikk inn på Stolpejakten og se om din kommune er med. https://stolpejakten.no/omraader

Ut på tur:
Dette en flott anledning til å oppleve naturen med barna. Om man går fjelltur eller tar turer i nærområdet, så er turmulighetene mange og varierte. Ta med barna ut på tur, ha med mat, termos med noe godt i, rikelig med klær og godt humør og ha et mål for dagen. Kanskje en sjokolade eller en overraskelse når dagen er omme?

Besøk en besøksgård:
Ta med barna på en besøksgård i nærheten og opplev livet på gården. Kanskje det finnes dyr å mate eller bare å hilse på? Eller hoppe i høyet eller sitte på en traktor? Nyt stemningen og fornøyelsen på gården.

Sjekk ut besøksgårder i nærheten.

Aktiv moro med barna
Bli med og lag felles sommeraktiviteter med familien som inspirasjon til lek og moro. Barn leker og er i aktivitet fordi det er morsomt og de opplever glede gjennom lek og aktivitet. Sjekk ut her: «Aktiv moro med barn og voksne».

Lekeplasstur
Det er sikkert mange lekeplasser i området der du bor, enten det er i nabolaget, på barneskolen eller i en barnehage. Lag en lekeplassrute sammen med barna og dra på oppdagelsesferd sammen. Lek og ha det gøy i lag og flytt dere fra sted til sted. Nistemat og drikke kan være bra å ha med på leketur.

Plukk bær:
Det er så mange bær i naturen. Ta barna med på bærplukking. Blåbær, bringebær, jordbær, rips, solbær eller kanskje stikkelsbær? Spis dem, lag syltetøy, saft eller kanskje tre bær på et strå? Mange muligheter for ulike bær.

Bokstavjakt
Gå på jakt etter ting som ligner på bokstaver i naturen. Er dere ekstra kreative klarer dere kanskje å finne hele alfabetet? Barna kan også bruke pinner, steiner etc. for å lage bokstavene. Er barna for små til bokstavjakt, kan de lete etter ulike farger.

Turgjemsel
«Den som ikke har gjemt seg nå, den må stå!»

La en person stå, det kan gjerne være en voksen. Så løper de andre og gjemmer seg i nærheten. Dersom den som leter går forbi gjemmestedene, får barna som har gjemt seg et poeng.

Det er mange flere «gjemselaktiviteter» dere kan gjøre. Gi et lite vink, boksen går, titter´n på hjørnet eller leke sisten. Barn i alle aldre elsker å løpe rundt å bli jaktet på.

Naturlek/Kims lek
Legg ut fem ting som ikke hører til i naturen rundt omkring. La barna finne ut hva som har blitt lagt ut og som ikke hører hjemme der.

Småkrypsafari
Å samle småkryp er kanskje mest spennende for barn i alderen 3 – 8 år. Ta med plastbokser med lokk. Lag små hull i lokket om dere skal gå langt og ta med fangsten hjem igjen. Gi barna oppgave med å finne så mange forskjellige arter som mulig på boksen sin.

Pop-up- «restaurant»
La barna lage en egen pop-up restaurant hjemme. Barna tegner en meny, de lager mat og serverer retten til «gjestene». En voksen kan være med som assistent på kjøkkenet. En smaksrik og fornøyelig opplevelse som både barn og voksne synes er morsom.

Plukk søppel
Bli med barna og plukk søppel på tur - både egen og andres. Ved å plukke opp søppel på sin vei, bevarer man lokalmiljøet til det beste for naturen.

Dette er aktiviteter barna kan delta i og samtale om. Man kan veie og se på mengder og øve på at søppel kommer på rett plass.

Samle flasker
Samle og pante flasker er en fin aktivitet. Her lærer barna både om resirkulering og penger. Barna kan være med i butikken å pante flasker og bokser i en panteautomat.

Kilder:
https://www.enjoy.ly/no/artikler/100-ting-familien-kan-finne-pa-sammen-i-sommer
https://www.babyverden.no/sommer/20-ferieaktiviteter-helt-gratis/

FLERE ARTIKLER: