Skrevet 12. mai 2022 av Kari Kragset

Skjermbruk for små barn

Det florerer med all slags skjermduppeditter som TV, iPad, mobiler og liknende. Skjermtid en del av hverdagen, og mange barn elsker tid med TV og iPad. Men hvor mye tid er det ok at barna bruker foran en skjerm?

For mange småbarnsforeldre er dagen full av aktiviteter med jobb, måltider, husarbeid, samvær med barna m.m og for foreldre blir det iblant ganske travelt. Å sette barna foran en TV, slik at de voksne kan konsentrere seg om å rekke over alt, kan derfor være veldig fristende. Men, det er et velkjent problem at barn underholdes av skjermbruk litt for mye og litt for ofte, og mange småbarnsforeldre synes det er vanskelig å vite hvordan skjermtiden kan begrenses. 

Barn ønsker gjerne mye skjermtid og gjentagende spørsmål er ofte «Kan jeg se på TV?» «Kan jeg spille på mobilen din?» «Kan jeg se på iPaden?» Vi voksne bruker også ofte bruker mobil, iPad og TV, noe som igjen smitter over på barna. Hvordan kan man både være en god rollemodell og samtidig veilede barn i skjermbruk?  

Småbarnsforeldre kjenner best sine egne barn og deres behov, og det er foreldre som bestemmer hvor mye tid barna skal bruke foran skjermen. Med veiledning og sunn fornuft kan man stimulere og lære barna til god og forsvarlig skjermbruk.    

Ifølge Medietilsynet og «Småbarn og skjermbruk» kan det være lurt å tenke på følgende i henhold til barnas skjermbruk:  

  • Legg til rette for at barnet kan ta pause fra skjermen ved å engasjere barnet med høytlesing, eventyrfortellinger, lek, tegning eller fysisk aktivitet, forteller Medietilsynet. Hva med å ta en tur ut? Som oftest elsker barn å være ute, enten det er for å leke, løpe, klatre eller utforske naturen. Det kan være tur i skog og fjell eller tur til lekeplassene i nærområdet. Bruk fantasien!
  • Det er viktig å sette tydelige grenser for tidsbruken påpeker Medietilsynet. For eksempel kan bruk av stoppeklokke vært til hjelp. For en 4-5 åring er tidsbegrep om time og minutter vanskelig. Si f.eks; Nå setter jeg på stoppeklokken og ring ring... da er skjermtiden over. Men hvis barnet er midt i en serie eller liknende, så si at barnet kan se ferdig akkurat den.
  • Raserianfall forekommer. Når barnet etter hvert får roet seg ned, er det viktig å sette ord på følelsen om hvorfor barnet reagerer slik det gjør. Det er lov å bli sint og skuffet og man viser forståelse for det, men hvis det ikke bedrer seg, er det kanskje greit å gjemme vekk skjermen en stund. 

  • Noen ganger ser barnet på TV rett før leggetid, og her viser jeg til en artikkel på Babyverden; «Barn foran skjermen». Barnet kan da lett bli urolig, oppstemt og rastløs og det blir vanskelig med kveldsstellet. Unngå skjermbruk, men les heller en bok eller fortell et eventyr for å roe ned for natten.
  • Når barnet gjerne vil se på en skjerm, så kan det være lurt å engasjere, utforske og snakke sammen under skjermtiden slik Medietilsynet foreslår. Det finnes mange spennende programmer og apper der man lærer og får kunnskap om alt fra bokstaver, tall, dyr, ulike eventyr og spill.
  • Noen ganger er det bare lurt å skru av TV’en og legge fra seg iPaden. Ofte kan det være vanskelig, og diskusjoner oppstår. Men ingen foreldre er perfekte når det gjelder å oppdra til optimal skjermbruk. Bruk fornuft og balanser situasjonen slik at du er komfortabel med ditt barns skjermbruk.

Kilder:
https://www.medietilsynet.no/digitale-medier/barn-og-medier/smabarn-og-skjermbruk/
https://www.babyverden.no/baby/lek-og-laring/barn-foran-skjermen/