Skrevet 18. mar. 2024 av Kari Kragset

Påsketips og morsomme aktiviteter med barna i påsken

Foreldretips

Gode tips til fine og morsomme påskeaktiviteter med barn og voksne.

Påskeeggjakt
Arranger en påskeeggjakt i hagen. Har påskeharen gjemt noen egg i løpet av natten? Kanskje han har lagt igjen et skattekart for å hjelpe dere med å finne dem. I skattekartet kan man tegne inn kjente steder som barna kan klare å finne. F.eks hus, garasje, trær, hage og så et stort kryss der påskeegget er gjemt. Så er det bare for barna, eventuelt kan voksne hjelpe til, å tolke kartet og finne påskegget.

Oppskrift på påskesmoothie
Hva med en skikkelig god, sunn smoothie med mango, banan, ananas, appelsinjuice og yoghurt? Læringsverkstedet Nordbymoen barnehage har oppskriften på en påskesmoothie:

«Hell juice i en passende beholder (blender kan også brukes) sammen med yoghurt. Ha deretter oppi frukt. Kjør med stavmikser til massen er jevn. Hell smoothien over i glass og topp med fruktmusli. Så kan den deilige påskesmoothien nytes.»

Påskesmoothie
Påskesmoothie i Læringsverkstedet Nordbymoen barnehage.

Eggkakking
Favorittlek for store og små som kan gjøres til en eggekonkurranse.
Kok opp en del hardkokte egg. Fargelegg og mal på eggene slik du vil ha dem. Alle har da et egg og det skal tåle og kakkes på andres egg. Hvis egget blir slått i stykker, er du ute og hvis egget er helt er du videre. Den som har «sterkest» egg vinner.

Mal påskeegg
Stikk et hull i hver ende av egget og blås ut innholdet før dere maler. Eggemassen kan dere for eksempel bruke til omelett eller eggerøre.

Koke påskeegg med forskjellige teknikker
Ha rødt eller gult løkskall og/eller konditorfarge i vannet. Det trengs litt godt med farge. Et tips er å la eggene ligge i vannet en god stund. Lengre tid gir mer farge.

Kan også koke opp ingredienser i vannet til det er blitt den fargen du vil ha, og så legger du i et ferdig kokt egg over natten f.eks

 • Rødkål
 • Svart te
 • Kaffe
 • Chilli-pulver
 • Prøv med det som finnes i skapet, kanskje får dere en overraskelse?

Har du lyst til å servere fargerike egg til frokost? Tilsett fargekilder i kokevannet og server ekte påskeegg! Mengden vann og hvor mye man bruker av de ulike råvarene bestemmer hvor sterk fargen blir.

PS. Bruk litt løkskall, gurkemeie eller gul konditorfarge i vannet når du koker egg – så får du skikkelige påskeegg!


Egg av trolldeig som males og kan henges opp i en grein.


Lage masker av eggekartong, for eksempel høne og hane.


Påskeinspirert Lotto/Memo

Lærerik og morsom aktivitet med påskelotto- memo som passer bra for barn i alderen 2-4 og 4-6 år. Skriv ut dokumentene og klipp ut kortene til brettet på side 2.

Påskelotto 2-4 år
Påskelotto 4-6 år

Påskelotto
PåskelottoLag søte små påskekort

Så hyggelig å kunne lage en liten påskehilsen til noen dere er glad i. Det skal ikke så mye til for å glede en annen med et fint, hjemmelaget påskekort. Skriv til en venn, foreldre, søsken, bestefar, mormor... Hvis barna ikke kan skrive, kan barna blant annet klippe, lime og pynte litt på kortet.


Påskeskirenn
I påskeferien passer det ofte å arrangere skirenn dersom man har snø og det ikke er altfor kaldt.

Voksne og barn kan sammen planlegge noe morsomt og lurt å legge løypa i nærheten.

Noen forslag er å ta av skiene for å lage en «engel», gå baklengs på ski et stykke, gå uten staver eller med 3 staver i hver hånd, kaste snøballer på blink eller i bøtte («skiskyting»), blåse opp en pose/ballong og smelle den eller ha et kostymerenn med skjerf, ballonger, gammel skidress, bustete hår, påskekyllinger, påskeharer etc.

Ved mål kan man ha gøyale premier som diplom, medaljer eller påskeegg.

De som ikke har snø, kan lage en morsom aktivitetsløype - gjerne rett utenfor døra eller i nærmiljøet.

Når rennet/aktivitetsløypa er ferdig, kan man ha et felles måltid med for eksempel grilling, varm kakao eller suppe.


Ha en gul dag
Pynte med gult på bordet, ha på seg gule klær, bare spise gule ting. Kreativiteten kan blomstre!


Påskeeventyr
Lage et påskeeventyr sammen. Hva med å dramatisere noe eller lage dukketeater?


Så karse eller andre slags frø
Det å så er en koselig aktivitet for familien. Barn er som regel nysgjerrige, og det å være med på å så karse og se hvordan det spirer og gror oppi pottene, er spennende.

Dere kan bruke både eggekartonger, tomme eggeskall, melkekartonger.

Legg bomull, jord eller tørkepapir i «potten». Deretter legges frøene oppi sammen med litt vann. Frøene skal ligge fuktig og det er viktig å vanne hver dag så de ikke tørker ut. Etter kun få dager kan man se resultater.

Pynting er også en del av påskegleden. Man kan dekorere sin egen «potte» med for eksempel maling, glitter, tegning, filtbiter, glanspapir eller fjær.

Nyt påskefrokosten med et dryss av egenprodusert karse som smaker godt til egg, leverpostei, gulost, omelett m.m.

Påske karse
Læringsverkstedet Waldemars barnehage sår karse til påske.


Påskerebus
Her er noen forslag til hvordan du kan lage en morsom påskerebus, og dette kan skape fine minner for både store og små. Ikke minst er det veldig gøy hvis barna får med de voksne på leken.

 • Det er viktig at alle oppgavene og aktivitetene er tilpasset barnas behov slik at alle kan være med.
 • Lag et lagnavn eller et heiarop. Dette synes barna er gøy.
 • Gjem f.eks små påskeegg, klosser, ulike baller o.l i et begrenset område. Hvem finner riktig antall først.
 • Hvis det er snø kan man konkurrere om hvem som kommer lengst på akebrett ned en bakke.
 • Pappeske. Finn en stor pappeske slik at barna kan putte armen oppi. Dekk øynene med et skjerf. Legg en gjenstand opp i esken og barna skal gjette hva det er. Husk at de som skal kjenne på gjenstanden ikke opplever frykt ved å prøve, men opplever trygghet.
 • Hinderløype egner seg for barn i alle aldre. Finn et sted som er litt åpent. Lag en løype som går over en stokk, under et tre, oppå en stein, rundt en busk, alt ettersom hva som finnes i naturen. Og så tar man tiden. Eventuelt kan man gå på ski, eller bind to og to lagvenner sammen med tau rundt beina. Dette kan være enda vanskeligere.
 • Finn ulike bilder av f.eks dyr, påsketing som påskeegg, kylling, påskehare, godteri, bilder av kjøretøy o.l. Klipp bildene og lim dem på et ark og gjett på de ulike bildene.
 • Bob-bane. Lag en bane i en skråning eller i en stor snøhaug. Banen kan være med svinger eller hopp, og dere kan arrangere «slalom» eller «hopprenn» med små leke-skihoppere eller bobkjørere.
 • Snøball kan brukes til så mangt. Med små snøballer kan man prøve å treffe blink. Man kan velge noen trær og se hvor mange treff det blir, og man kan også lage en runding (blink) med kram snø på en vegg.
 • Skrell appelsin. Ta med appelsiner på tur og ha en konkurranse om å skrelle en appelsin på kortest mulig tid.
 • Naturlek. Legg ut fem ting som ikke hører til i naturen rundt omkring. La barna finne ut hva som har blitt lagt ut som ikke hører hjemme der.
 • Bokstavjakt. Gå på jakt etter ting som ligner på bokstaver i naturen. Er dere ekstra kreative klarer dere kanskje å finne hele alfabetet? Barna kan også bruke pinner, steiner etc. for å lage bokstavene. Er barna for små til bokstavjakt, kan de lete etter farger.


Påskekylling på snor:

Her er en oppskrift på hvordan man kan lage påskekyllinger i snor.

 • Bruk gult ark, tegn og klipp ut kyllinger.
 • Klipp ut halve egg på hvitt ark.
 • Lim deretter sammen delene. (Kyllingen i to halve eggeskall.)
 • Form øyne og nebb.
 • Lag en snor til oppheng mellom kyllingene.
Påskekylling på snor
Påskekylling på snor.


Kyllingpynt

En liten påskepynt til en venn? Her er oppskriften til kyllingpynt.

Du trenger: Papp, blyant, saks, lim, gult trådnøste, plastøyne, fjær og ferdig klippet nebb av oransje papp eller filt.

Start med å tegne og lage til en mal som er eggformet på papp. (Papp av pizzaesker, frokostblanding og lignende fungerer fint). Klipp ut forma.

Når du har malen, er det lett å tegne og produsere flere eggformer av papp.

Det finnes ulike måter og feste den gule tråden på eggformen. Barna kan ta flytende lim på pappen og surre. Barna kan duppe tråden oppi limen og surre rundt. En voksen kan bruke limpistol og lime litt etter hvert som barnet surrer tråden.

Når dette er gjort, kan barna pynte med plastøyne, nebb og fjær slik de ønsker.

Påskepynt
Læringsverkstedet Gardstunet barnehage lager påskepynt.


Kyllingvase

Vaser kan brukes til så mangt. Prøv å lage en kyllingvase!

Du trenger: Eggekartong, saks, gul maling, lim, plastøyne, vattnebb (eller lignende) og fjær.

En voksen klipper opp formen av eggekartong på forhånd, slik som på bildet.

Barna maler med gul maling. Når malingen er tørket, kan barna sette på plass øyne og nebb slik de ønsker og lime fjærene bak for å lage stjerten.

Kanskje barna kan pynte mer på denne hjemme til påskefrokosten? Da kan de f.eks. plassere 2 egg oppi "kyllingvasen", en liten påskelilje eller karse.

Kyllingvase
Læringsverkstedet Gardstunet barnehage lager kyllingvase.


GOD PÅSKE!

Snøaktiviteter med barna.

Det gjelder å utnytte disse tider til vinteraktiviteter! Vi har samlet sammen mange gode tips til fine, lærerike og morsomme uteaktiviteter med barna.

Vinteraktiviteter