Skrevet 22. aug. 2020 av Kari Kragset

Naturen på nært hold!

Nyheter

Læringsverkstedet Gardstunet barnehage er en barnehage som er glad i uteliv, friluftsliv og gårdsdrift. Vi ønsker å gi barna erfaringer med årshjulet til naturen og gården. Vi ønsker å knytte gode hverdagsopplevelser til hverdagslige gjøremål som hører både gårdsdrift og uteliv til.

Blogginnlegg:
Anita Vangsnes
Pedagogisk leder i
Læringsverkstedet Gardstunet barnehage

Naturlekeplassen vår er et yndet turmål året rundt. Der er det masse artig å finne på, og trengs det en pust i bakken, er hengekøyene gode å ha. Vi har også vår egen klatrevegg der. Da er det på med hjelm og klatresele før en prøver seg opp fjellet. Trygg uteklatring gir virkelig god mestringsfølelse!

Om våren er det nytt liv i fjøset som har vårt fokus. Vårens vakreste eventyr hos oss er å observere en lammefødsel, se lammene som koser seg på bakken, eller å kunne gi varm melk på flaske til alelammene. I vårmånedene er det også kjøkkenhagearbeid som venter. Vi sår frø, vanner og gir omsorg, og plutselig spirer det og gror. Kjøkkenhagen vår er en hel verden av spennende småkryp, lukter, gode smaker og noen rare smaker. Fra jord til bord!

Ettersom vår blir til sommer er det slåtten og hesjing som opptar oss. Hestene og sauene drar på ferie, og det er roligere dager. Da studerer vi nyttevekster og ulike småkryp. Naturen har mye godt å by på. Sommer blir til sensommer, og da er det ny runde med slått og tørrhøy som skal til høystålet. Ingenting er som å hoppe og leke i høyet gjennom hele vinteren.

Høsten kommer og hestene er nå tilbake, da blir det selvsagt stell og kos. Grisen «Ludde» venter ofte grisebabyer på høsten og nytt spennende liv blir til i fjøset. Høst betyr også hjortejakt. Vi får ta del i slakt i fjøset. Vi ser, vi kjenner, vi lytter, vi lukter og observerer. Vi ser etter hjortespor og hjortebæsj (!) og vi avslutter høsten med en real hjortefest. På menyen står hjortegryte. Høsten betyr også slakt av sau. Førskolebarna får besøke slakteriet og tar del i prosessen knyttet til matproduksjon.

I desember kommer vi til pyntet fjøs, og ikke nok med det; vi har vår egen fjøsnisse på gården! Et av høydepunktene før jul er nissefesten. Sang og kos i høyet, juletregang, risengrynsgrøt og møte med nissen er kjekt for både store og små.

Vinteren kommer, og da er det de lokale fuglene som får vår oppmerksomhet. Vi lager fuglemat og studerer fuglene helt til våren kommer med fuglesang og nytt liv i fuglekassene.

Heldige er vi som får ta del i naturens mange under på nært hold.