Skrevet 14. okt. 2020 av Kari Pape

Med dere foreldre på laget, tror vi at vi kan gjøre en forskjell!

I Læringsverkstedet sine barnehager skal hensynet til barnets beste alltid komme først, og alle ansatte i Læringsverkstedet skal alltid ha barnet i fokus. Dette håper vi at dere som er foreldre merker hver dag!

Her illustrert gjennom en praksisfortelling:

ELINE ER 4 ÅR. EN DAG OPPDAGER EN AV DE VOKSNE I BARNEHAGEN AT VOTTENE ER FULL AV HULL. HUN GIR BESKJED TIL PAPPA SOM HENTER ELINE. ALLEREDE NESTE MORGEN, KOMMER ELINE I BARNEHAGEN MED NYE, VARME VOTTER. DA DE SKAL GÅ UT, TAR HUN DEM FRAM OG BEUNDRER DEM. SÅ TAR HUN DE GAMLE PÅ SEG OG GÅR UT. DA.PAPPA HENTER HENNE, SPØR HAN HVORFOR HUN IKKE HAR BRUKT DE NYE - «JEG GJEMMER DEM, DE ER SÅ FINE!» FÅR HAN TIL SVAR. PAPPA FORSIKRER ELINE OM AT HUN BARE KAN BRUKE DEM. LIKEVEL GJENTAS PROSEDYREN TO DAGER TIL. SÅ ER DET FREDAG.

EI AV JENTENE PÅ ELINES GRUPPE HAR OFTE LITT DÅRLIG MED UTSTYR, OG I DAG FINNER IKKE PERSONALET NOEN KLÆR SOM PASSER TIL Å BRUKE UTE. EN VARM OG OMSORGSFULL VOKSEN SIER; «VET DU HVA, HER ER DET SÅ MYE FINT SOM VI KAN LÅNE, SÅ DET ER IKKE NOE PROBLEM. DE GÅR GJENNOM DE ULIKE PLAGGENE OG MARIE, SNART 4 ÅR, FÅR VELGE HVILKE KLÆR HUN VIL LÅNE, OG AVSLUTTER MED Å TA PÅ SEG VANTENE HUN HAR MED HJEMMEFRA. «SÅNN, NÅ TROR JEG DU SKAL HOLDE DEG GOD OG VARM – NÅ KAN VI GÅ UT!» EN HALV TIME SENERE SER EN ANNEN VOKSEN AT MARIE HAR TYNNE BOMULLSVANTER PÅ HENDENE OG SPØR OM HUN FRYSER. HUN NIKKER, OG DEN VOKSNE SIER; «KOM SÅ GÅR VI INN OG FINNER NOEN GODE, VARME VOTTER TIL DEG!» ELINE HØRER DET SOM BLIR SAGT OG LØPER INN I GARDEROBEN OG HENTER DE NYE VOTTENE SINE. DA MARIE OG DEN VOKSNE KOMMER INN, STÅR HUN KLAR. «HER!» SIER HUN. «DET VAR JO DERFOR JEG FIKK NYE VOTTER, FOR AT DU SKULLE FÅ LÅNE DEM AV MEG!»

Fortellingen kan stå som et eksempel på en «Hjertekultur». Vi ønsker at dere som barnas foreldre skal hjelpe oss i utviklingen av en slik kultur.

Dere tenker kanskje; hva kan jeg gjøre med dette? Jeg er jo ikke der?

Men jo, det er masse du kan gjøre.

Du er en viktig modell for ditt – eller dine barn, de ser hva du gjør, de hører hva du sier og de gjør ofte som du gjør! Tenk derfor også litt ekstra over hvordan du møter barnet ditt, de andre barna, andre foreldre og personalet hver dag!

Her er noen stikkord du kan ta med deg inn i barnehagen:

  • Hjelp oss med å lete etter det gode i voksne og barn
  • Fortell oss om det som er bra! – Så vi kan foredle det!
  • Gi oss tilbakemeldinger hvis noe ikke er godt nok! Så vi kan forbedre det!
  • Framsnakk i stedet for å baksnakke
  • Vis oss, gjennom holdninger og handlinger, at du har hjerte for flere enn deg selv og dine!
  • Støtt barnehagen, også i det arbeidet som ikke er så lett å vise fram!
  • Vis at dere applauderer leken!
  • Vi kan ikke ha så mye nærkontakt for tiden, men vi kan si «Hei!» og selv om smil og godt humør smitter – blir vi ikke syke av det!

Kildehenvisninger (gjelder for alle tre artiklene):
Lek og inkludering i barnehagen – motvekt til utestengelse og mobbing (Kommuneforlaget, 2020)
Gode medarbeidere i barnehagen – arbeid med lek og inkludering (Kommuneforlaget, 2020)
Foreldrekanalen.com

LES OGSÅ: