Skrevet 20. mar. 2025 av Kari Kragset

Kvenfolkets dag- Hyvvää kväänikansan päivää!

Nyheter, Historier fra barnehagene

I år feiret de kvenfolkets dag i Læringsverkstedet Furua Naturbarnehage, og dette har utspring til et prosjekt som bidrar til ny interesse innenfor kvensk kultur i Nord-Norge. «For to år siden ble vi i Furua og to andre barnehager i Alta med på et prosjekt for at barn i barnehagen skulle bli bedre kjent med kvensk språk og kultur. Vi håper å bidra med å formidle kvensk kultur til barna på en engasjerende måte, samtidig som dette fremmer stolthet over egen identitet og mangfold», sier styrer Nina Kristensen i Læringsverkstedet Furua Naturbarnehage.

«Prosjektet er et samarbeid med Kvensk Språksenter Alta og Kvenforeningen, og skal bidra til å styrke kunnskapen om kvensk kultur, identitet og historie. I tillegg har vi fått prosjektstøtte fra Udir for å fremme kvensk språk. I barnehagen er naturen en viktig del av læringen, og derfor mener vi at kvensk kultur, som har sterke bånd til naturen, vil være et naturlig tema å ta opp», sier Kristensen.

I barnehagen er de opptatt av å gi barna et nært forhold til både kultur og natur, noe som er i tråd med rammeplanen for barnehagens arbeid med mangfold, inkludering og respekt for urfolk og nasjonale minoriteter.

«Vi har kalt prosjektet vårt for «Nordlig mangfold» fordi vi mener at Finnmarkskulturen, den samiske og den kvenske kulturen, har så mange likhetstrekk at på mange områder er det vanskelig å skille hva som er hva. Jo mer vi har blitt kjent med den kvenske kulturen, jo mer ser vi at Alta-kulturen har mange likhetstrekk med den kvenske kulturen, spesielt når det gjelder bruk av naturen. Elvebåtene og fiske i Altaelva er noen av de tingene som er felles, høsting av naturen likeså.»

«Det å ta ungene med på elvebåttur i høst, var virkelig en flott opplevelse. En drømmedag, sa en av de ansatte. Altaelva er majestetisk», ytrer styreren smilende.

Det er viktig for barnehagen å fremme stolthet over identitet og kultur.

«Vi skal ikke drive språkopplæring, men heller formidle språk og kultur gjennom enkle eventyr, sanger og ord som barna kan ta med seg i hverdagen. Dette handler om å fortelle barna om kvensk kultur og historie, og så dra det inn i aktiviteter som samlingstunder, matlaging og leker.»

I barnehagen har de hatt med flere samarbeidspartnere.

«Vi har hatt språkdusj med Mervi fra språksenteret, samt fått veiledning fra henne i forhold til utvikling av en kvensk språkkiste som vi holder på å utvikle. Alta bibliotek har også vært en samarbeidspartner og der har vi vært på kvenske eventyrstunder.

Alta museum har hatt kvensk skattejakt og utstillinger som vi har vært med på. I tillegg har vi hatt en ung språkmotivator på 14 år som sammen med sin bestefar har vært på besøk i barnehagen, og gutten har laget flere filmer som vi har sett på i barnehagen.»

Kristensen sier det er av stor betydning dette å lære barna om kvensk kultur.

«Vi ønsker at Læringsverkstedet Furua Naturbarnehage er med på å styrke barnas forståelse av mangfold og identitet. Vi vil gi dem en dypere respekt for den kvenske kulturen, samtidig som de lærer om viktige deler av vår felles historie og kultur.»