Skrevet 16. okt. 2019 av Jonas Skirbekk

Hva skjer når barna blir syke?

Høsten og vinteren er høysesong for omgangssyke, forkjølelse, diaré også videre.

Når barna blir syke, er det viktig at barnehagen og foreldre/foresatte kommuniserer godt uansett sykdom det gjelder. Her kommer noen tips og råd fra barnehagestyrer i Læringsverkstedet.

«Det er stor forskjell på almenntilstanden til barna hjemme og i barnehagen, så vi er avhengig av et godt samarbeid og en god dialog med foreldre/foresatte for at vi kan gjøre det beste for barnet. Opplever vi at almenntilstanden til barnet ikke er bra, tar vi en telefon hjem. Vi samtaler omkring hvordan vi løser problemet, og lytter til hva foreldrene/foresatte har å si. Vi opplever hos oss at både barnehagen og hjemmet jobber sammen til det beste for barnet», sier styrer i Læringsverkstedet Bryn estetiske barnehage, Katrine Fossnes.

For at alle barn og voksne skal ha gode og sykdomsfrie hverdager, er barnehagene avhengig av å ha et klart forhold til regelverket.

«Det er viktig at vi overholder disse reglene, for vi ser jo at både barn og voksne blir smittet. Selv om vi har jobbet i barnehagen i mange år, er vi ikke immune mot disse sykdommene. Dessverre er det slik at noen sykdommer kan sette selv den mest drevne barnehageansatte ut av spill. Allikevel mener vi at vi gjør det vi kan for å forhindre videre smitte», forteller Fossnes.

Her kommer noen tips fra barnehagestyreren:

  • Norovirusinfeksjon er en magetarminfeksjon som er svært smittsom. Vanlige symptomer er kvalme, oppkast, magesmerter og vandig diaré. Angående Noroviruset har vi 48-timersregelen. Vi legger ut info om dette, slik vi gjør ved lus og barnemark og henviser til vedtektene våre angående 24 -og 48 timers regelen.
  • Vi er også nøye på håndhygiene I forhold til smitte ved alle slags sykdommer. Flere ganger i løpet av året vasker og spriter vi alle leker. Skulle det være smittefarlige sykdommer, er vi ekstra nøye med nettopp denne vasken, da vi ser at særlig de minste barna leker og spiser på de samme lekene.

Disse rådene kan være nyttige:

  • God håndhygiene både hjemme og i barnehagen.
  • Overholding av 24 -og 48 timersregelen ved feber, diaré og oppkast.
  • God dialog barnehage-barnas hjem.

Les mer om barnehagesykdom og smittevern her:

https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/temakapitler/barnehager-og-smittevern/