Skrevet 15. aug. 2020 av Kari Kragset

Friluftsliv med småbarn!

Å skape gode turopplevelser for barna er gull verdt. Læringsverkstedet Handeland Friluftsbarnehage er en aktiv og lekende barnehage som bruker mest mulig tid på å være sammen ute i naturen. En natur som legger til rette for undring, opplevelse, lek og læring.

Barna og de ansatte i Læringsverkstedet Handeland Friluftslivbarnehage har mange spennende og lærerike opplevelser i naturen, og dette skaper en uendelig stor naturlekeplass for barna.

Småbarnsavdelingen Garden har to baser som heter Larver og Sommerfugler, og disse består av 1- 2 åringer. Styrer, Ingvill Heimvik, sier de er på tur stort sett 5 dager i uken.

«Barna er små friskuser som er fantastisk gode på å være ute og rusle på tur i all slags vær. Vi følger barna sitt tempo og veien blir til når vi går. Vi har lite leker med oss på turen, ungene bruker det de finner i naturen og da er det bare fantasien som setter grenser for hva en pinne kan være! Vårt motto er at alt vi kan gjøre inne kan vi også gjøre på tur», forteller Heimvik.

«Vi har mange fantastiske turmål rundt om i barnehagen, og vi er heldige som slipper å krysse trafikkerte veier. Turområdene våre har navn som Bjørketoppen, Moseplassen, Skytebanen, Soltoppen og Syltetøyskogen, og vi bruker faste og kjente turmål i nærområdet slik at barna kan gå selv», sier hun.

Sove i hengekøyer

I 10-tiden på morgenen er sekkene pakket og småbarna klare for å tilbringe store deler av dagen på tur.

«Alt utstyr som hengekøyer, soveposer, sekk med bleier, mat og drikke osv pakker vi i en vogn som vi drar med oss. Det er stor stas for småbarna å bære sekken sin selv med drikkeflaske og niste. Vi har en fast dag i trelavvoen vår der vi har mulighet til å lage varm mat på bålpanna», sier Heimvik.

«Etter lunsj og bleieskift er det tid for en god og lang hvil i hengekøyene. Denne skal bare brukes av barn fra 1 år og oppover til å sove, og de ansatte passer på når barna sover. Alle småbarna sover i hengekøyer og vi opplever at de finner fortere roen der enn når de blir lagt i vogner i barnehagen. De legger seg med et smil om munnen og sovner veldig fort. De legges til forskjellige tider ut fra barnas behov, og de finner lett roen selv om andre barn leker i områdene rundt dem.

Vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra foreldre angående bruk av hengekøyer, og flere av foreldrene har selv gått til innkjøp av hengekøyer som kan brukes hjemme», sier hun smilende.

Småbarna er nysgjerrige

I barnehagen er det mye trivsel ved å være ute, og det blir gitt tid for små og store til å utforske naturen og omgivelsene.

«Barna er stadig på oppdagelsesferd. De finner skatter i naturen, leter etter småkryp, sjekker fuglekasser og plukker blomster. Samlingene tar vi stort sett på tur, og da har vi sangkort, bøker, språk- og matteaktiviteter og vi maler på naturmaterialer og lerret i skogen. Småbarna får virkelig utfolde seg motorisk i ulendt terreng, og dette er en stor og viktig del av hverdagen. De voksne ønsker at barna skal trives i naturen og lære seg å ta vare på den.»

Heimvik sier at gjennom kroppslig mestring i naturen og læring om alt som finnes der ute, så er det ønskelig å gi småbarna unike og læringsrike opplevelser gjennom hele året.

«Gode venner og trygge voksne er grunnleggende for at hverdagen skal bli bra - opplevelser knytter vennskapelige bånd mellom småbarna», meddeler hun.