Skrevet 4. mar. 2021 av Kari Kragset

Flittige barneforfattere laget egen bildebok!

I vår ble de ni femåringene i Læringsverkstedet Slaabervig Naturbarnehage veldig begeistret for de seks bøkene om Jakob (som alltid sier ja) og Neikob (som alltid sier nei), av Kari Stai. Nå ville de lage sine egne «Jakob og Neikob»-bøker. En idé som ble til virkelighet.

«En fantastisk opplevelse da barna åpnet pakken fra trykkeriet og kunne bla i sine egne bøker», sier Anne Siri Moe, pedagogisk leder i Læringsverkstedet Slaabervig Naturbarnehage.

«Jakob og Neikob»-bøkene er morsomme og underfundige og blir regnet som moderne barnebokklassikere. Anne Siri Moe er kjempeimponert av barna som ivrig og entusiastisk laget egne bøker inspirert av Kari Stais verker.

«Siden barna fikk idéen om å lage sin egen bok tidlig i vår, har vi vært innom alle barnehagens fagområder i dette prosjektet. Barna har lært veldig mye om hele prosessen med å lage en bok», sier Moe.

Foto: Læringsverkstedet Slaabervig Naturbarnehage


«Det begynte med at vi fikk laget strikkefigurer av både Jakob og Neikob og Tyven. Da ble barna virkelig interessert.

De ville lage sine egne Jakob og Neikob-bøker. Idéene strømmet på, men til slutt ble det enighet om å starte med «Jakob og Neikob og Spøkelset» og «Jakob og Neikob og Kokosnøtta». Den siste var inspirert av virkelige hendelser, da to av guttene hadde vært på Gran Canaria og plukket kokosnøtter på natta sammen med fedrene.

Vi hadde et stort gråpapir og blyanter med på tur, og jeg skrev ned historien som barna diktet frem og tegnet skisser til. Neste skritt var å lage små frimerkeskisser med hva som skulle være på hvert oppslag, og hvilken tekst som skulle være der. Jeg tegnet, klippet og limte, barna kom med innspill underveis og ville at det skulle bli mest mulig likt de ekte bøkene. «Jakob og Neikob og Kokosnøtta» skulle de tegne selv, denne ble kortere siden det ble litt krevende å fylle alle de store arkene etter hvert, men den ble skikkelig fin», forteller Moe.

Foto: Læringsverkstedet Slaabervig Naturbarnehage


Barna i Læringsverkstedet Slaabervig Naturbarnehage likte veldig godt å høre sin egen historie.

«Vi leste boka mange ganger, da var den på store ark og hadde ikke helt form som en bok. Vi fant ut at det hadde vært ekstra spennende å oppleve denne historien i en bok man kunne bla i, og fikk derfor scannet og gjort klar sidene til trykk. Trykkeriet i Kristiansand var så greie, de tok bilder og til og med laget film av boka vår i trykkeprosessen. Utrolig gøy å se sin egen bok inni de store maskinene!

Foto: Læringsverkstedet Slaabervig Naturbarnehage


Det var en spennende dag da den store pakken med FEMTI bøker kom på døra! Alle fikk med seg en bok hjem, og vi skrev brev til Kari Stai og sendte en bok til henne også», sier Moe stolt.

Ikke lenge etterpå kom det enda en spennende pakke i posten, denne gangen fra Kari Stai.

«Barna hoppet opp og ned av spenning da de så pakken. Forfatteren hadde sendt både brev, Jakob og Neikob-kort til hvert barn, fargeleggingskort og en bok vi aldri hadde lest før. Alt sammen ble lest og studert grundig, og noe ble hengt opp på prosjektveggen vår», forteller Moe.

De ni femåringene i Slaabervig kan være stolte over å være ekte bildebokforfattere!

Foto: Læringsverkstedet Slaabervig Naturbarnehage

LES OGSÅ: