Skrevet 19. nov. 2020 av Kari Kragset

Fjellvettregler for barnehager og småbarnsfamilier

La turen bli en god og positiv opplevelse for barna som er med på tur. Er turen tilpasset barnets behov, opplever barnet mestring – dette er noe som kan gi motivasjon til neste gang barna skal utforske og nyte naturen.

Her er noen forslag til en vellykket tur:

Planlegg
Finn en tur og skap gode minner sammen med barna. Planlegg på forhånd et konkret mål for turen, enten en fjelltur, en tur i skogen, tur langs et vann også videre. Velg heller en kort tur enn en lengre tur, og finn den rette turen som er tilpasset deres nivå. Pakk en sekk med varme klær, nok mat og drikke og ellers det du skal ha med som er viktig.

Mestringsfølelse

For barn og voksne er det viktig å finne en tur som motiverer. Det skal være en positiv opplevelse for alle, noe som kan gi mestringsfølelse og bidra til gode relasjoner. Dette gjør at barna gjerne har lyst til å gjøre aktiviteten om igjen.

Ut på tur i regnvær

Gå ut i dårlig vær! Det blir det gode minner av. Sjekk værvarslet og bruk utstyr og klær som er nødvendig for turen. Husk at været kan endres på kort varsel i forhold til værvarslingen.

Klær etter vær

For barn og voksne er det viktig å ha med godt med klær. Men hva hvis barna svetter eller fryser? Det er viktig at barna er varme og tørre for at de skal trives ute og få gode naturopplevelser i all slags vær.

Pauser

Det er viktig å ta pauser for at turen kan bli fin. Vips, så er pågangsmotet tilbake! Og ikke minst, ha alltid med litt ekstra "bensin" til barna. "Motorstopp" kan forekomme.

Klarer mer

Ikke snu med en gang hvis man ikke må. Barn klarer mer enn du tror.

Lek på turen:

Så fantastisk å kunne leke underveis på turen! Du som voksen har også lov til det, og en verden kan utfolde seg. Undre og utforske, klatre i trærne, leke gjemsel, tulle og tøyse litt, synge og fortelle vitser og overrask. Lek i naturen skaper nærhet og god kontakt mellom barn og voksne.

Skryt

Det er superviktig å gi genuint skryt og ros til barna innimellom. Glade barn på tur er en fantastisk opplevelse, og gi gjerne positiv anerkjennelse etter turen.

Få hjelp underveis

Barna elsker å være til nytte og oppleve at «jeg trengs, og jeg kan bidra». For eksempel kan barna bære en liten sekk med nistemat.

Mål på turen

Mål suksess i antall timer ute, ikke antall kilometer.

Sikkerhet
Alltid må sikkerheten komme først. På den måten kan dere unngå unødvendige uhell og skader. Det gjelder alt fra førstehjelp, påkledning, bål og matlaging ute, bruk av sag og øks m.m.

Ta bilder

Husk å ta med kamera på turen. Da forlenger du opplevelsene i etterkant, og det kan bli en del av underholdningen og motivasjonen.

Ny tur

Gode turopplevelser lager rom for flere turer og i tillegg skapes nye minner.

God tur!

Kilder: UT.no