Skrevet 19. mar. 2021 av Kari Kragset

En barnehagehverdag midt i en pandemi!

Mars 2021, ett år siden Norge stengte ned og ett år siden vi fikk en «annerledeshverdag». Det har vært et utfordrende år, men det har også vært et innholdsrikt år. Et år som har hatt mye godt med seg og som også har gitt oss mange positive erfaringer. Erfaringer som vi vil ta med oss videre når verden en dag går tilbake til normalen.

Skrevet av Maiken Sønsterud og Linda Pettersen, fagleder og styrer i Læringsverkstedet Munkebekken Idrettsbarnehage i Oslo

Vi er nå inne i 3. runde med rødt nivå i barnehager og skoler i Oslo og det er ikke til å legge skjul på at vi begynner å bli lei og at vi ser frem til en etterlengtet og velfortjent påskeferie. Det har vært et år med konstante endringer, fra helt stengt til et skifte mellom gult og rødt nivå. Vi har laget beredskapsplaner som skal være klare og gjøre oss forberedt på de endringer som kommer vår vei.

Hva gjør vi på gult nivå? Hva gjør vi på rødt nivå? Hva gjør vi dersom vi får påvist koronasmitte i barnehagen? Alle disse scenarioene har vi en beredskapsplan for, men til syvende og sist så er man aldri godt nok forberedt for hva man skal gjennom, før man har vært gjennom det minst en gang.

I april 2020 åpnet barnehagene igjen, etter en lengre tid med stengt, og vi åpnet på det som ble kalt rødt nivå. Ordet «kohort» ble introdusert for oss og lite visste vi da om at det skulle bli et dagligdags ord i vårt vokabular. Det ble utebarnehage for storebarnsavdelingene, solen skinte, det var varmt i lufta, redusert åpningstid slik at vi hadde bemanning hele dagen, motivasjon og engasjement. Gjett om vi hadde engasjement. Vi hadde vært hjemme i mange uker og vi savnet barna. Å ha dialog med barn og foresatte digitalt var nytt og spennende, men det å kunne gi barna en klem når de kom tilbake til oss, var magisk. Det var en herlig tid.

I juni fikk vi gjennomført en todagers camp, med overnatting, for alle førskolebarna våre. De mistet så mye av tiden som størst i barnehagen, men istedenfor å dvele for lenge ved hva de ikke fikk, så ble fokuset snudd til hva vi kunne gi barna av opplevelser, før de slutter. 38 skolestartere var delt inn i to kohorter og de fikk en fantastisk avslutning på sine barnehageår. De sov i lavvo, telt og hengekøye. De lagde mat på bålpanne som de spiste ute i det fri og de fikk oppleve en heftig regnskur. Det var slitne barn, og ansatte, som returnerte til barnehagen den fredagen, men å se så mange, herlige, tannløse smil på en gang, smeltet hjertene til både ansatte og foresatte.

Rødt nivå i sommersol og varme, ingen problemer, det fikser vi.

Så kommer vi over til 2021. Det er januar, det er kaldt og det har kommet en del snø. Etter en høst med tre tilfeller av korona i barnehagen, har dette barnehageåret hatt en litt tung start. Likevel er det som møter oss hver dag, en personalgruppe som har på seg «ja-hatten». Det kommer daglig spørsmål om det er noe de kan hjelpe oss på kontoret med, de tar endringer på strak arm og de gjør alt med et smil. Derfor var vi litt spente da Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo kommune, skulle ha ny pressekonferanse og det gikk mot ny runde med rødt nivå i barnehagene våre.

For nå var det ikke 15 plussgrader og strålende sol. Nå var det 19 minusgrader, litt sol, litt skyer og litt vind. Og vår beredskapsplan for ny runde med rødt nivå innebar leie av telt, med varme, til storebarnsavdelingene våre. Hvordan ville det bli tatt imot? Og som vanlig ble det tatt imot med nysgjerrighet og entusiasme. Vi er så heldige som har akkurat den personalgruppen vi har og vi hadde ikke kommet dit vi er i dag om det ikke hadde vært for hver og en av dem. Teltlivet gikk ikke helt knirkefritt, men oppsummert så fungerte også det på et vis. Og med positive tilbakemeldinger fra foreldrene i tillegg, ja så gir det oss en ekstra «boost» i hverdagen.

«Jeg synes at dere har gjort en helt fantastisk jobb denne uka! At dere nærmest over natta klarer å skape et barnehagetilbud i -15 grader som faktisk er et reelt tilbud, og hvor barna faktisk har kost seg når de blir henta. Det er virkelig bare å ta av seg hatten, både for dere i kulissene og for dere i fronten :)
Ønsker dere en riktig god, velfortjent helg!»

Vi har fått til så mye dette året og vi har denne jobben for å gjøre en forskjell i barns liv og for å skape minneverdige opplevelser for store og små. Og det tror jeg vi har fått til dette siste året. Alle vi som jobber i barnehage og skole har vært nødt til å tenke nytt og vi har vært nødt til å være gode på endringsprosesser, noe vi heldigvis allerede er.

Dette året har vært utfordrende for oss alle og alt vi ønsker oss er normalitet. Likevel er vi utrolig takknemlige for at vi har den personalgruppen vi har og den foreldregruppen vi har. Vi er takknemlige for den rausheten som vises hver eneste dag og uten alle rundt oss hadde dette aldri gått. De aller fleste mennesker liker best en hverdag som er fylt med forutsigbarhet og tydelighet. Det er nok noe av det vi har hatt minst av dette året, men vi står i det, hver eneste dag. Klare til å kaste oss rundt for å gi barna en så normalisert hverdag som mulig.

Vi savner å bli lyttet til, vi savner forståelse, vi savner å være sammen med alle kollegaene våre og vi savner å kunne tilbringe tid med familiene våre på kvelder og i helger. Ja, vi savner faktisk å sove innimellom også, for når det stormer som verst så er det heller ikke mye søvn å få. Enten fordi man har så mye jobb å gjøre eller fordi man ligger og bekymrer seg for den jobben man ikke rakk å gjøre, eller for de e-postene man ikke rakk å besvare. Så kommer en ny dag, vi åpner mailboksen og leser e-postene vi ikke leste på kvelden og natta;

«Vi vil bare takke gjennom dere til alle ansatte i barnehagen, for utrolig innsats med barna våre, både før og under pandemien, men spesielt under denne uken.

Vi blir rørt hver morgen og ettermiddag, under levering og henting, av all entusiasme og engasjement som samtlige medarbeidere viser.

Tusen takk, vi setter enorm pris på jobben dere gjør!»