Skrevet 11. jul. 2019 av Jonas Skirbekk

Digital kommunikasjon med foreldrene

Læringsverkstedet barnehager benytter det digitale verktøyet MyKid for å sikre en god kommunikasjon mellom hjem og barnehage, og for å ivareta sikkerheten i barnehagen.

Ved å bruke digital kommunikasjon med foreldrene frigjøres tid til å være med barna. På den måten unngår de ansatte å bruke tid på å laste opp, skrive ut og på tavle, som få foreldre tar seg tid til å lese når de er i barnehagen.

«Vi kommuniserer daglig med foreldrene via digital plattform og vi ser at beskjeder både til og fra barnehagen fungerer mye bedre enn før» forteller styrer i barnehagen, Katrine Fossnes. Elin Skjulestad som er styrer i Læringsverkstedet Longum Naturbarnehage er helt enig, og sier at foreldrene holder seg lettere oppdatert enn tidligere.

Ved å kommunisere digitalt, kan foreldrene lese beskjeder fra de ansatte, gi beskjeder og tilbakemeldinger, samt holde seg oppdatert på dagens aktiviteter når det selv passer dem. Barnehagen noterer også ned beskjeder ved levering og henting, som sikrer at alle ansatte og foresatte får informasjonen tilgjengelig. I MyKid dokumenteres alt, og de ansatte har oversikt over hvilke foreldre som har lest beskjedene og ikke. På den måten kan de informere muntlig de få foreldrene som ikke har fått med seg informasjonen.

Hvert barn har sitt «kort» inne på MyKid med blant annet:

  • Personlig informasjon med blant annet vaksinasjoner, kontaktopplysninger til fastlege og eventuelle andre viktige opplysninger som f. eks. allergier, eller andre særlige behov
  • Tillatelser fra foreldrene. Disse kan endres når man ønsker.
  • Når har barnet sovet eller om det sover.
  • Bilder av barnet med glimt fra hverdagen i barnehagen
  • Nyhetsbrev med informasjon fra barnehagen.
  • Planer over hva som skal skje i barnehagen
  • Et godt måltid viser oversikt over menyen i barnehagen.
  • Fri og ferier
  • Påmelding til foreldremøte og andre arrangementer gir barnehagen en veldig god indikasjon på hvor mange foreldre som møter opp på slike arrangementer.

Et godt tips er å benytte informasjonen i MyKid som en god samtalestarter med barna, om hvordan dagen deres har vært og alt det spennende de har opplevd. Se på bilder og dele historiene fra dagen.

Elin Skjulestad sier at de får gode tilbakemeldingene fra foreldrene. De synes MyKid er brukervennlig og gir mulighet for rask og enkel kontakt med barnehagen, og ikke minst god oversikt over hva som skjer i barnehagen. Verktøyet bruker de også til læring i barnehagen. De lar gjerne de eldste barna være med å legge inn sin informasjon og bilder og være med på tellinger. Dette gir stort læringsutbytte om hvordan digitale verktøy fungerer, tall og samarbeid.

Elin poengterer at det er flott med den digital plattformen, men den kan aldri helt og fullt erstatte de gode samtalene i hente og bringesituasjonen. Menneskelig kontakt og gode relasjoner er og vil fortsatt være uerstattelig, selv med et godt digitalt verktøy.