Skrevet 7. mar. 2025 av Kari Kragset

Den gode leken

Nyheter, Meninger

I Læringsverkstedet Piningen barnehage har leken et høyt fokus. Vi jobber aktivt med lek på avdelingene, og har egne lekesoner hvor barna får utvikle nysgjerrighet, fantasi og kreativitet. Vi vet gjennom forskning at lek er livsviktig for barn og kan stimulere ulike sider ved barns utvikling, både språklig, sosialt og motorisk. Leken er med på å utvikle kreativiteten og evnen til å løse problemer.

Blogginnlegg: Ansatte i Læringsverkstedet Piningen barnehage

Kort sagt, lek er en essensiell del av barndommen og som legger grunnlaget for livslang læring.

Hverdagen er annerledes enn den var for 15 år siden. Vi opplever at barn leker mindre enn før, av flere grunner. Det er ingen tvil om at økt skjermbruk tar mye av tiden barn tidligere brukte på fysisk lek. Også andre grunner, som mer organiserte aktiviteter, gir mindre tid til frilek. Endring i familiedynamikken – travle foreldre med stramme tidsplaner gjør også noe samt mangelen på den spontane utendørsleken. Dette er noe vi ofte diskuterer i barnehagen og noe vi ønsker å ha fokus på. Derfor ønsker vi å legge til rette for et godt lekemiljø på alle avdelingene i barnehagen. Vi prøver å variere lekesonene en gang i halvåret ut fra barnas interesser. Vi er opptatt av å bruke materiell vi allerede har på huset, spør foreldre om de har ekstra ting liggende (en ekte tresleiv fant vi ut var mye gøyere enn en fra IKEA) og om de finner gjenstander som kan brukes på ulike måter.

På Sjarmtrollan er barna opptatt av yrker. De er glade i praktisk rollelek hvor de kan bruke fantasien. Vi på avdelingen satt sammen og fant ut at vi ønsket å jobbe med yrker som et årstema – basert på barnas interesser. Å jobbe med yrker som årstema kan gi mange pedagogiske fordeler og muligheter for både barna og personalet! Vi hadde temaet opp på avdelingsmøter og fant ulike pedagogiske refleksjoner fra rammeplanen rundt emnet. Dette skrev vi ned og er noe som vi kan vise både foreldre og ansatte.

Her er noen av grunnene til at vi har fokusert på dette tema i år.

Utforske samfunnsroller og ansvar. Yrker er en del av samfunnets grunnstruktur, og ved å utforske ulike yrker får barna innsikt i hva som skjer rundt dem og hvordan samfunnet fungerer. Dette kan bidra til en tidlig forståelse av ansvar, samarbeid og viktigheten av forskjellige roller.

Stimulere nysgjerrighet og interesse. Barna får muligheten til å stille spørsmål om hva folk gjør i ulike yrker og kan oppdage nye interesser og talenter. Det kan være en utmerket måte å vekke nysgjerrigheten på og åpne døren til nye oppdagelser.

Utvikling av språk og kommunikasjon. Gjennom samtaler om ulike yrker, arbeidsoppgaver og hva folk gjør på jobb, får barna utviklet sitt vokabular og evne til å uttrykke seg. De lærer nye ord knyttet til yrker, arbeidsredskaper og prosesser, noe som igjen styrker språkferdighetene deres.

Øke forståelsen for mangfold. Når barna lærer om ulike yrker, får de også et innblikk i at det finnes mange forskjellige typer jobb, alt fra kreative yrker til praktiske og teknisk. De blir bevisst på at alle har sin plass og sin verdi i samfunnet. Dette fremmer respekt for mangfoldet i arbeidslivet og for ulike kompetanser og ferdigheter.

Styrke samarbeid og problemløsning. Gjennom rollespill og praktiske aktiviteter kan barna få muligheten til å etterligne yrkesroller og lære om samarbeid. Dette kan være gjennom å organisere små prosjekter hvor de samarbeider om å løse oppgaver, som å bygge en butikk eller en arbeidsplass i leken.

Å jobbe med lekesoner er givende for både barn og voksne. Det krever nysgjerrighet og kreativitet av oss voksne og en god dose samarbeid. Vi opplever et engasjement som ofte smitter over på andre voksne i barnehagen også. Å se den gode leken barna får, gjør dette yrket til en spennende og lærerik jobb.

Vi avslutter med fantastiske Astrid Lindgren sitt utsagn om lek:

«Jeg skulle ønske dagens barn lekte mer enn de gjør. For den som leker som liten får en rikdom inni seg som man kan øse av hele livet».