Skrevet 17. sep. 2020 av Kari Kragset

Barnas kreative kunstverk – «Vebjørn Sand-utstilling»

I Læringsverkstedet Flekkerøy barnehage har barnehagebarna vært i sitt ess og laget kunst med inspirasjon fra selveste Vebjørn Sand. Utstillingen med navnet «Pop-Up Vebjørn Sand» kan sees på Flekkerøy Kunst- og Kulturlag på Høyfjellet. Vebjørn Sand sier det er inspirerende å se på disse kunstverkene.

«Så befriende å se barnetegninger, de ser ting fra sitt perspektiv, det åpner opp for nye verdener», forteller Vebjørn Sand.

«Jeg kan få nye idéer av å se på barnetegninger som dette, det inspirerer», meddeler han.

Dette har både barn og ansatte i Læringsverkstedet Flekkerøy barnehage satt stor pris på, og veldig stas at Vebjørn Sand har tatt seg tid til "vår kunst".

Pedagoger og andre ansatte i barnehagen er veldig interessert i kunst, og de formidler mange av sine kreative idéer sammen med barna.

Det begynte med at en ansatt, pedagogisk leder Heidi Pedersen Holm, kom opp med en idé.

«Situasjonen dette året har vært spesiell, så vi måtte bruke fantasien og tenke litt nytt. Vebjørn Sand formidler en kunst som både barn og voksne kan kjenne seg igjen i, og ikke minst leve seg inn i. For barna er det lett å være konkrete og kreative, og derfor syntes vi Vebjørn Sand var helt perfekt å bruke», sier Heidi Pedersen Holm.

«Jeg tok kontakt med den lokale kunstkafeen og spurte om vi fikk lov å stille ut tingene barnehagen hadde laget i en Vebjørn Sand-utstilling, og det fikk vi.»

Livet i Arktis var noe barna ikke visste så mye om fra før, så det ble mye bra læring om pingviner og isbjørner.

«Barnahagebarna hos oss brukte maleriene til Vebjørn Sand som inspirasjon til å lage egne tegninger av pingviner. De fikk i tillegg prøve ut nytt materiell, kullstift. De opplevde at kull har andre egenskaper enn vanlige farger ved at de kunne gni og tegne videre på kullstrekene og skape gråtoner», uttaler Holm.

En annen pedagogisk leder, Kristina Kittelsen, har også vært med på prosjektet.

«Hos oss tok vi utgangspunkt i vinterlandskapene og følesansene, siden de yngste barna er mer opptatt av prosess enn det endelige produktet. Vi tok inn snø, og de fikk trø barbeint oppi en kasse og ta på snøen med hendene uten votter. De fikk leke med et minilandskap med falsk snø, vann og arktiske plastdyr.

På akvarellarkene fikk de leke med isbiter, vann, malekost og konditorfarge. Dette minnet om et vinterlandskap og det ble dekorert med pingviner og isbjørnfigurer som barna trykket ut av hvit silkedeig. De eldste barna fikk også lære litt fakta om ulike arktiske dyr, og vi hadde bilder og tekst om disse dyrene laminert og tilgjengelig på avdelingen», forteller Kittelsen.

Irene Øien Berg, pedagogisk leder, forteller videre om barns bruk med keramikk.

«Barna fikk inspirasjon fra maleriet «Sammen», hvor Vebjørn Sand bruker både pingviner og isbjørner sammen som venner i ett av bildene. Vi formet pingviner i keramikk, dessuten brukte vi samme teknikk som ovenfor når det gjelder bilder med silkedeig. Vi brukte temaet «Sammen» og «To pingviner» som inspirasjon fra bildene til Vebjørn Sand som ett gjennomgående tema i hjertesamlingene våre og kreativiteten vår», sier Berg.

I barnehagen har de vært opptatt av at barna skal lage så mye som mulig selv, men enkelte rekvisitter har de voksne vært nødt å ta del i. De har hvert år deltatt i en kunstutstilling på de siste 10 årene.

Noen av barnehagens prosjekter i årene som har gått er:

  • Olga Grimsmo (Lokal kunstner)
  • Tall ship races - Vi lagde skip.
  • Van Gogh. Vi lagde solsikker.
  • Monet: Vi lagde vannliljer.
  • Munch: Pikene på broen. Lagde akvarell med bro som tema, og tok bilder av en lokal bro sammen med barna som utgangspunkt. Vi lagde også en bro i pappmasje og hønsenetting. Denne broa ble senere brukt til dramatisering av Bukkene Bruse. Barna lagde i tillegg "skrik"-bilder av seg selv.
  • Oksøy fyr: Lagde fyrlykter.
  • Nupen: Besøkte Nupenparken. Vi hadde den berømmelige nupenblåfargen som gjennomgående tema, både på trykk som barna lagde og i keramikkarbeidet.
  • Vebjørn Sand: Pingviner og livet i Arktis med pop up-utstilling inspirert av kunstneren selv.