Skrevet 22. feb. 2022 av Kari Kragset

Barn lærer om bokstavene og alfabetet

Barn har ofte en grunnleggende interesse for bokstaver i denne alderen, spesielt førskolebarna som øver seg på å skrive eget navn. Rammeplanen sier blant annet at vi skal «støtte barnas lek med og utforsking av skriftspråket». Vi bestemte oss derfor for å utforske bokstavenes verden sammen med dem.

Blogginnlegg: Rebekka Vestbø, pedagogisk leder i Læringsverkstedet Forus barnehage

I januar har vi på «Rød avdeling» i Læringsverkstedet Forus barnehage hatt fokus på bokstaver og alfabetet. Vi har en gruppe med 3 åringer som fyller 4 år i 2022 og 5 åringer som er skolestartere.

Da vi skulle starte med dette prosjektet, så var vi så heldige å få låne Alfabettoget til Alf og Bett fra Goboken (Sandvik Forlag). Sammen med toget og dukkene fulgte det med bok til hver bokstav, magnetbokstaver, bruksanvisning og idéhefte og mer.

Dette dannet grunnlag for en måned med læring og lek og stolte, engasjerte barn.

Hver dag har vi hatt en bokstavsamling. Vi tok for oss alfabetet, fra A til Å, og leste dagens bok før vi hang opp togvognen som ble lastet med ord og bilder av barn/personal som hadde bokstaven som forbokstav. Vi har sett på stor og liten bokstav, hvordan noen er like og noen er forskjellige. Vi har lyttet ut lyden til bokstaven og vi har snakket om vokal og konsonant.

Barn bok og alfabet

Hvilke bokstaver kan synges? «Tre små kinesere»-sangen var morsom å synge på de ulike vokalene. Vi lyttet også til sangen som kom med dagens bokstav. Disse finnes på cd til bøkene og de ligger også på Spotify (søk på Alf og Bett). Spesielt «underbukseboogie» var en hit, som også ga god undring over ordet «underbukse».

Inne på avdelingen hang vi opp alfabetet med bilde til hver bokstav, vi har spilt bokstavspillet som kom med toget, vi har lekt med magnetbokstaver, laget bokstaven vår i playdough, laget bokstaven ute med greiner med mer. Toget og bøkene har vært tilgjengelige for lek og utforskning. Vi har også sett dagens bokstav på «Lesekorpset» på NRK Super.

Vi har hatt en kjempeflott og lærerik måned!

Barna leter etter bokstaver både i barnehagen og hjemme, de ser på de ulike bokstavene i eget navn og knytter hver bokstav opp til noen de kjenner.

Dette er absolutt et tema vi vil gjenta og bokstavene vil følge oss videre i hverdagen.

Tusen takk til Goboken for lånet av tog og tilbehør. Boken ga oss mange idéer og inspirasjon rundt tema, og alt av materiale synliggjorde og løftet temaet.

Barn ord og alfabet