Skrevet 19. sep. 2023 av Kari Kragset

Bålkos med barna

Foreldretips, Mattips

En viktig del av det å tenne bål er forberedelsene. La barna være med å bygge opp bålet og erfare hvordan man holder liv i det.

Det er viktig å lære barna «bålvett». Husk at bål og barn krever konstant voksenoppsyn. Det er de voksne som bruker fyrstikker. Barnas sikkerhet må ivaretas, og de voksne skal aldri forlate bålet. Har dere ett eller flere referanseområder, er det gunstig å få til et bålsted. Husk å sjekke om det gis lov til å tenne bål hele året. Ha alltid et brannteppe tilgjengelig.

Det skal ikke så mye utstyr til for å komme i gang med å lage bål. Et stativ kan ofte være nyttig slik at en kan ha gryter over ilden, samt ei rist som kan heves og senkes for å ha kontroll på temperaturen.

Et bål er sentralt for de gode opplevelsene med matlagingen. Start i god tid så bålet har riktig varme når dere skal spise.

Noen tips:

  • Du må sørge for god og tørr ved.
  • Bjørk egner seg godt da det ikke fyker gnister når det brenner.
  • Ha gjerne en kløyveøks som gjør at du kan kløyve opp små pinner nederst i bålet.
  • Vær sikker på at bålet er helt slukket før dere går hjem.

Smart å ha:

  • Vann/slukkeutstyr
  • Stekespade
  • Stekeplate/båltakke
  • Gryte
  • Røresleiv
  • Bålstativ (evt. Bålplanne)
  • Skjærefjøl

15. april til 15. september er det forbud mot bålbrenning i skog og mark. Det er derfor viktig at du sjekker med kommunen om de lokale regler, og ikke minst bruker hodet angående bålbrenning.

Les mer her: https://brannvernforeningen.no/gode-rad/fritid-og-reise/balbrenning/


Se våre tips til turmat på bål her:

Mat smaker utrolig godt når man er på tur.

Mat smaker utrolig godt når man er på tur, og ikke minst synes barna i våre Læringsverkstedet barnehager det er både moro, spennende og lærerikt å lage maten på tur. Les mer her: