Skrevet 5. jan. 2022 av Kari Kragset

5 tips til hva som fungerer på tur med barn i 1-2 års alder

Det er lett å tenke at «vi går en rask tur» eller at de minste barna ikke har like mye utbytte av turen som de eldste. De minste barna har stor glede av turopplevelser om vi tilrettelegger for det. Vi ønsker å gi barna en følelse av gode erfaringer som de kan bygge videre på i livet.

Blogginnlegg: Silje Marie Fensbekk Stensrød og Karen Kraugerud, ansatte i Læringsverkstedet Mattisgården Naturbarnehage.

1. Tid

Det er mye utstyr vi bør pakke i sekken for å få en god tur med barn fra 1-2 år, men husk at det viktigste man utruster seg med er TID. Tid til å gå litt selv. Tid til å kjenne på. Tid til å se. Tid til å utforske. Tid til å være sammen. Så legg bort mobilen og bli med på tur!

2. Engasjerte voksne

«Ut på tur, aldri sur» er et kjent norsk ordtak, men tenk om vi sier det med begeistring og glede? Si høyt til barna de tingene du gleder deg til på tur. La barna se ditt engasjement. Kanskje dere kan hoppe fra stein til stein sammen? Kanskje dere kan prøve å klatre opp i et tre? Oppstår det utfordringer, så vær en problemløser. Blir utfordringene for store, snu og prøv igjen en annen gang. Turen skal være en positiv opplevelse for at barna skal ha lyst igjen.

3. Hengekøye

Hengekøyer gjør at turen kan gå til mer ulendte steder med flere barn. Hengekøyene gir også barna tid til å være lenger på tur. De tar ikke stor plass i sekken og det skaper en magisk spenning hos barna. Husk at med hengekøyer er det viktig å isolere i bunn etter årstid, for eksempel med reinsdyrskinn eller liknende. Kulden kommer nedenfra og opp.

4. Turvenn

En turvenn fungerer på mange måter som en maskot på tur. Det kan være en fast venn som skal være med å utforske verden eller det kan være en venn som passer til det området man skal til, for eksempel båten Elias ved vannet eller Knærten i skogen.

5. Bålkos eller stormkjøkken

Tenn bål for å skape stemning for barna. Bålet kan også brukes til å koke varm drikke eller forberede et enkelt varmt måltid. La barna være med på forberedelsene til opptenning, men voksne bruker fyrstikkene. Ofte er det nok for barna å bare observere magien med bål.

Bruk stormkjøkken når det er bålforbud. Forbered gjerne mat som kan forsterke naturopplevelsen der du er. Vi kan lage gelé som likner maneter, te av einer, litt syltet tang på leverposteien osv. En liten detalj som inspirerer til videre utforskning i omgivelsene man er i.

6. Riktige klær

Riktige klær til været er spesielt viktig for de minste. Små kropper mister varmen fort på hender og føtter, så husk alltid ha med varme votter og sokker. De små er ofte ikke i så stor aktivitet som større barn, og det kan da bli vanskelig å få igjen varmen om man blir kald.

FLERE ARTIKLER:

Et godt tips er å gjøre gode forberedelser før du tar med deg barna på tur. Ikke bare praktiske forberedelser, men også mentale. Turen starter i det du forteller barna at vi skal på tur. Måten du sier dette på, kan være avgjørende for hele turen.

«Hva har du gjort i dag da?» «Bare lekt …» har man kanskje hørt fra barnet sitt. Men egentlig har man faktisk gjort så mye mer. Særlig den frie, barnestyrte leken inneholder mye læring og utvikling som man ikke får andre steder.